Hrana mora biti dobro skuhana ili pečena kako bi se uništile bakterije, a neku treba i dobro oprati prije pripreme. S većine povrća i voća potrebno je pranjem ukloniti pesticide, no pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija, piše ordinacija.vecernji.hr.
Ovo su neke od namirnica kod kojih može biti negativnih posljedica ako ih stavite pod mlaz vode:
Perad
Sirova piletina je sluzava kad ju izvadite iz pakiranja i možda vam je prvi impuls da je želite isprati. Ali, prema USDA (Američko ministarstvo agrikulture), sigurnije je uništiti bakterije kada ga kuhate, prenosi WebMD. Nedavna studija bavila se ljudima koji su prali sirovo meso peradi za obrok. 60 posto je nakon toga imalo bakterije u sudoperu, a 26 % ih je prenijelo bakterije na zelenu salatu.
Prethodno oprane salate
Ako na vrećici piše da je vaše zelenilo prethodno oprano, nema potrebe da ga šaljete kroz centrifugu za salatu. Mnoge unaprijed pripremljene i narezane salate prolaze kroz sustav trostrukog pranja kako bi se uklonili prirodni ostaci.
Jaja
Neposredno prije nego kokoš snese jaje, ljusku prekriva tanka ovojnica. To sprečava bakterije u njezinim sićušnim porama. Komercijalni proizvođači jaja čiste jaja na način da taj sloj ostane netaknut. Pranje jaja kod kuće ne uklanja klice; umjesto toga ih pušta unutra. Jaja uvijek držite u hladnjaku i dobro ih skuhajte.
Crveno meso
Ne možete isprati sve bakterije s crvenog mesa. Neke su duboko u vlaknima. Sve što se odvoji zarazit će vaš sudoper i sve u njemu. Najsigurniji način da ubijete sve bakterije na crvenom mesu je da ga kuhate na temperaturi od najmanje 75 stupnjeva Celzijusa.
Gljive
S jedne strane, USDA preporučuje da perete sve proizvode kojima na etiketi ne piše da su unaprijed oprani. S druge strane, gljive su kao spužve koje usisavaju vodu – a možda i neke bakterije s njom. Gljive kupljene u trgovini radije očistite vlažnom krpom ili očetkajte. Berete li gljive u prirodi, potopite ih u slanu mlaku vodu 30 minuta. Zatim isperite čistom vodom dok ne nestane sva prljavština.
Riba
Riba je u istoj kategoriji kao perad i crveno meso: ako je perete, širit ćete bakterije po kuhinji. Umjesto toga ju skuhajte. Jedina iznimka od ovog pravila su školjke, kamenice, dagnje i jakobove kapice koje dobivate svježe. Možda će ih trebati isprati kako bi se riješili pijeska i prljavštine.
Tjestenina
Ne postoji razlog da ispirete tjesteninu, bilo prije kuhanja ili nakon toga. Neki ljudi ispiru tjesteninu nakon što je kuhana kako bi uklonili dio škroba, ali to otežava umaku da se uhvati za rezance.
Avokado
Ne jedete koru avokada, pa zašto biste je trebali prati? Jer kada ga narežete, možete prenijeti bakterije i prljavštinu s kore na avokado.