LIJEK PROTIV BOLOVA

Nikada ne uzimajte ibuprofen ako vas boli trbuh, evo što možete koristiti umjesto njega

Foto: Shutterstock
nadutost, bol u stomaku
Foto: Shutterstock
bol u stomaku
02.10.2024.
u 15:21
Pogledaj originalni članak

Ibuprofen liječi mnoge od uobičajenih bolova, od glavobolje do bolnih nogu. Možete ga koristiti čak i ako imate temperaturu. Možda biste zbog toga mogli pomisliti da je ibuprofen lijek i za bol u trbuhu. Međutim, ibuprofen nije najbolji lijek za liječenje bolova u želucu, kaže za Health Digest dr. Ming “Frank” Wu, liječnik u AdventHealth Littleton.

“Ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) djeluju tako da inhibiraju enzime ciklooksigenazu, COX-1 i COX-2, koje tijelo koristi za stvaranje signalnih molekula zvanih eikozanoidi”, objasnio je. Ako ni vi ne govorite liječničkim jezikom – ove molekule čine da osjećamo bol i nalaze se u sluznici našeg probavnog trakta. Uzimanje ibuprofena tijekom vremena može istrošiti sluznicu želuca, što znači da želučana kiselina može iritirati želudac. To pak može dovesti do čira.Bol u trbuhu može imati mnogo uzroka. Ako osjećate plinove ili nadutost, potražite lijek bez recepta koji sadrži simetikon. Simetikon će razbiti mjehuriće u vašim crijevima koji mogu uzrokovati bol dok se šire.

Osjećaj pečenja u želucu može biti žgaravica, stoga je bolje uzeti antacid. Antacidi često imaju tri sastojka za ublažavanje žgaravice – jedan za smanjenje želučane kiseline i dva za uravnoteženje kiselosti u želucu. Ponekad zatvor može uzrokovati bolove u želucu pa možete posegnuti za nekoliko namirnica koje će vam pomoći da odmah pokrenete probavu. Omekšivači stolice i laksativi također mogu liječiti zatvor i smanjiti bol povezanu s njim. Za druge vrste bolova u želucu, Wu predlaže uzimanje acetaminofena.

Ovi lijekovi djeluju u mozgu i leđnoj moždini tako što se vežu na specifične receptore u mozgu koji smanjuju signalizaciju boli“, kaže. Međutim, ne smatra se da acetaminofen posjeduje protuupalnu aktivnost zbog slabe inhibicije enzima ciklooksigenaze. Također biste trebali provjeriti sa svojim liječnikom o čemu se radi ako su bolovi u želucu jaki ili traju nekoliko dana. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.