Kraljica zime

Obiluje vitaminom C, idealna za sokove, džemove i sočne kolače

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Obiluje vitaminom C, idealna za sokove, džemove i sočne kolače
19.11.2024.
u 20:13
Mandarina je bez sumnje kraljica zimskog voća, donosimo zanimljivosti o njoj, nutricionističke informacije i jedan brzi i praktični recept!
Pogledaj originalni članak

Ono što je za ljeto lubenica, za jesen je – mandarina. Sočna, narančasta, puna soka i okusa, ta kuglica u kojoj se sudaraju slatkoća i kiselina prati nas kroz hladne mjesece, štiti od prehlada, daje neku ravnotežu teškoj zimskoj hrani. Mandarine su prave vitaminske bombe u kojima možemo bezbrižno uživati bez straha od debljanja, a odlične su i za izradu sezonskih slastica, piše Putnikofer.hr.

Mandarina je bez sumnje kraljica zimskog voća, a u nastavku donosimo zanimljivosti o njoj, nutricionističke informacije i jedan brzi i praktični recept! Kod mandarina je dobra stvar što zaista, uz minimalno truda, imamo priliku jesti domaće i lokalno uzgojeno. Najviše se uzgajaju u dolini Neretve, gdje je klima idealna za uzgoj i slatke plodove. Tamo su se počele uzgajati 30-ih godina prošlog stoljeća, a danas se izvoze diljem Europe i svijeta. Mandarina se počinje brati najranije u rujnu, taman kad obilje ljetnog voća počne presušivati, a beru sve do siječnja, kad već gotovo zaboravimo slatkoću ljetnih breskvi, marelica i lubenica.

Postoji više sorti, a kod nas su najraširenije rana sorta “Zorica rana” i “Okitsu”, te kasnija sorta poput “Owarija”. Sorte se razlikuju po vremenu dozrijevanja i slatkoći, što daje raznovrsnost u okusu. Za razliku od nekih voćki koje svoju jezgru čuvaju zaštićenu ispod debele kore, mandarine se lako gule. Jedu se bez noža, zbog čega su praktične i za djecu i odrasle, kao i osobe slabije motorike. Prepune su vode, pa su dobar izbor za one koji se bore da u danu unesu preporučenu dnevnu količinu tekućine. Spomenuli smo već da su mandarine prava vitaminska bomba. Evo kako izgleda njezina nutricionistička “krvna slika”. Jedna mandarina ima u prosjeku između 85 i 90 grama, a u svakoj od njih krije se 0 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 0,7 grama proteina, 2 grama prehrambenih vlakana, a posebno su bogate vitaminom C. Samo jednom mandarinom možemo unijeti i po 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamin C! Što se energetske vrijednosti tiče, jedna mandarina ima 50-ak kalorija, tako da je idealan međuobrok koji osvježava, daje energiju, a nećete se od njega udebljati.

Obilje vitamin C u mandarinama odličan je saveznik u sezoni prehlada i gripa, no taj vitamin ima i druge blagodati za organizam. Pomaže koži zadržati mladolikost, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, te smanjuje rizik od povišenog kolesterola, raka i srčanih oboljenja, dakako uz primjerenu prehranu i tjelesnu aktivnost, piše Putnikofer.hr.


SVESTRANA MANDARINA IDEALNA JE ZA SOKOVE, DŽEMOVE ALI I SOČNE KOLAČE
Od mandarina se rade sokovi, džemovi, marmelade i likeri, a mogu se iskoristiti i za kolače. Donosimo jednostavni recept za kolač s mandarinama. Ako imate domaće i sigurno nešpricane mandarine, nemojte ih guliti. Ako niste sigurni, ogulite ih i koristite samo jezgru. Ostatak postupka je isti.
Sastojci:
5 mandarina
3 jaja
100 g čokolade za kuhanje
1 dcl ulja
200 g šećera
250 g brašna
1 velika žlica kakaa
vrećica praška za pecivo


POSTUPAK PRIPREME
Upalite pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva.
Mandarine skuhajte i pustite da se ohlade, pa ih izblendajte u jednoličnu smjesu.
Otopite čokoladu s malo maslaca na pari, pa pomiješajte s kašom od mandarina. Dodajte ulje i sve izmiješajte.
Istucite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
Jajima postepeno dodajte ohlađenu mješavinu čokolade i pirea od mandarine.
Sjedinite mokre pa dodajte suhe sastojke: prosijano glatko brašno, kakao i prašak za pecivo. Ako ste koristili nešto veće mandarine, po potrebni dodajte malo više brašna.
Pecite u kalupu koji ste zaštitili papirom za pečenje oko 50 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno.
Poslužite ukrašeno komadićima mandarine, šlagom ili ganacheom od čokolade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.