KORISNI SAVJETI

Ove namirnice će regulirati šećer u krvi čak i nakon obilne večere tijekom blagdana

Foto: Ilustracija
Ove namirnice će regulirati šećer u krvi čak i nakon obilne večere tijekom blagdana
26.12.2024.
u 08:07
- Vlakna i antioksidansi u briselskim klicama pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju probavu, a osim toga, izuzetno su korisni za zdravlje crijeva i kostiju - ističe Mather.
Pogledaj originalni članak

Večera tijekom božićnih dana često je označena kao „dan opuštanja“ kad svi uživamo u previše hrane, a posebno u tradicionalnim jelima. Nutricionist Edward Mather iz FuelHub-a za Mirror otkriva da božićna večera može biti i puno zdravija uz nekoliko pametnih izbora koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšanju zdravlja općenito.

Za sve one koji brinu o šećeru u krvi, Mather je podijelio dva povrtna izbora koja bi svakako trebala biti na vašoj božićnoj trpezibriselske klice i pastrnjak. Ova dva povrća ne samo da će poboljšati okus vaših jela, već nude i brojne zdravstvene prednosti, piše 24sata.hr.

Briselske klice - tajna zdravlja i regulacije šećera u krvi

Briselske klice možda nisu najomiljenije povrće, ali zato imaju impresivne zdravstvene prednosti - bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminom K i kalijem, a vlakna su ključna za regulaciju šećera u krvi. Osim toga, brojne studije povezuju konzumaciju briselskih klica s nižim rizikom od dijabetesa.

- Vlakna i antioksidansi u briselskim klicama pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju probavu, a osim toga, izuzetno su korisni za zdravlje crijeva i kostiju - ističe Mather.

Pastrnjak za više vitamina C i snažniji imunitet

Ako ste ljubitelj slatkastih okusa, pastrnjak je izvrstan izbor. Osim što je ukusan, bogat je vitaminom C, koji je ključan za snažan imunološki sustav. Prema podacima Healthline-a, samo jedna porcija pastrnjaka osigurava 25% dnevnih potreba za vitaminom C.

Uz to, doprinosi i zdravlju srca i krvnih žila.

Ostala povrća koja su dobra za regulaciju šećera u krvi

Osim briselskih klica i pastrnjaka, Mather preporučuje i druge vrste povrća poput cvjetače, cikle i kupusa, koji su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima.

- Ovo povrće također sadrži malo kalorija, a njihova visoka nutritivna vrijednost čini ih idealnim dodatkom vašoj božićnoj večeri - kaže nutricionist.

Zamjene za zdraviju večeru

Mather nudi i nekoliko savjeta za zdraviju božićnu večeru :

Umjesto tradicionalnog punjenja, odaberite cjelovite žitarice. Kruh od cjelovitih žitarica ili kvinoja bolja su opcija od bijelog kruha, jer sadrže više vlakana i složenijih ugljikohidrata.

Prilikom pečenja krumpira, koristite umjerene količine maslinovog ulja umjesto drugih ulja, što poboljšava nutritivnu gustoću jela, a smanjuje unos nezdravih masti.

Tamna čokolada i voće kao alternative desertima

Za one koji uživaju u desertima, nutricionist Mather sugerira tamnu čokoladu s više od 70% kakaa kao savršenu alternativu tradicionalnim božićnim pudinzima. U kombinaciji s voćem poput jagoda i banana, zadovoljit će želju za slatkim, a istovremeno biti i zdraviji izbor.

Jogurt i kefir za bolju probavu

Iako uživamo u obilju hrane tijekom blagdana, to može opteretiti probavni sustav. Za bolju probavu, Mather preporučuje jogurt i kefir, koji sadrže probiotike – dobre bakterije koje poboljšavaju zdravlje crijeva, pomažu u probavi i smanjuju zatvor.

- Povećanje unosa jogurta tijekom blagdana može vam pomoći da se osjećate bolje i da probava bude lakša - zaključuje Mather.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.