OVO MORATE ISPROBATI

Profesionalni kuhari dinstaju luk samo na ovaj način, gotov je za tren i puno ukusniji

Foto: facebook
luk
02.10.2024.
u 10:15
Svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay jedan je od onih koji preporučuju neobičan, ali učinkovit postupak: dodavanje sode bikarbone i šećera tijekom dinstanja luka
Pogledaj originalni članak

Dinstanje luka ključni je korak u pripremi mnogih jela, posebice variva i umaka. Iako većina nas luk jednostavno nareže, stavi na vruće ulje i pusti da se pirja dok se posvetimo drugim kuhinjskim zadacima, profesionalni kuhari imaju svoje trikove kako bi od ovog osnovnog sastojka izvukli maksimum, piše Krstarica.

Svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay jedan je od onih koji preporučuju neobičan, ali učinkovit postupak: dodavanje sode bikarbone i šećera tijekom dinstanja luka. Ova kombinacija ubrzava proces karamelizacije, što čini da se luk brže izdinsta, a pritom ostane sočniji i bogatijeg okusa. Soda bikarbona pomaže razgraditi stanične stijenke luka, omekšavajući ga brže nego kod klasičnog dinstanja, dok šećer pojačava prirodnu slatkoću luka, stvarajući savršenu podlogu za jela.

No, tu nije kraj prednostima ovog trika. Dodavanje sode bikarbone, uz ubrzavanje procesa, ima i praktičnu funkciju smanjenja neugodnih mirisa luka koji se često šire cijelom kućom tijekom kuhanja. Neugodni mirisi nastaju zbog oslobađanja sumpornih spojeva iz luka prilikom termičke obrade, a soda bikarbona djeluje neutralizirajući te spojeve. Time se stvara ugodnija atmosfera u kuhinji, bez intenzivnih mirisa koji mnogima smetaju. Osim što sprječava širenje mirisa, ovaj postupak čini luk gušćim i lakšim za probavu, što je osobito korisno u jelima koja zahtijevaju gustu konzistenciju. Kuhari koji koriste ovu tehniku ističu da ona često može zamijeniti klasičnu zapršku – luk izdinstan sa sodom bikarbonom stvara dovoljno gustoće, pa zaprška postaje nepotrebna.

Ovo ne samo da pojednostavljuje pripremu, već i čini jelo zdravijim jer se izbjegava dodatak brašna i masnoće. Ova metoda dinstanja luka već je dobro poznata i primjenjuje se u velikim restoranima i hotelskim kuhinjama, gdje se traži efikasnost i vrhunski okus u svakoj fazi pripreme jela. Zahvaljujući ovom triku, kuhari ne samo da ubrzavaju pripremu, već i dobivaju kvalitetniji rezultat – bogatiji, sočniji i ukusniji luk, koji doprinosi finalnoj teksturi i okusu jela.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.