Jednu stvar nikad ne jedu

Skandinavke uvijek izgledaju mladoliko i nikad se ne debljaju: Ovo su tajne njihova izgleda

Foto: Instagram
Skandinavke uvijek izgledaju mladoliko i nikad se ne debljaju: Ovo su tajne njihova izgleda
21.10.2024.
u 15:05
Saznajte kako se Skandinavke njeguju i koja je tajna njihove mladolikosti
Pogledaj originalni članak

'Snježne kraljice' osvajaju svojom ljepotom koja se često krije u običnoj njezi. Otkrivamo tajne švedskih, finskih, danskih i norveških ljepotica te u čemu je tajna njihovog mladolikog izgleda.

Skandinavke se uglavnom povezuju s minimalizmom. Štoviše, ne radi se samo o stilu života, već i o stilu, kao i navikama u ljepoti. Finske, Norvežanke, Šveđanke i Dankinje njeguju svoju prirodnu ljepotu i održavaju je kroz cijeli život jednostavnim rutinama.

Mnogi od njih jutro počinju pranjem lica hladnom vodom. Ovim postupkom možete potaknuti metabolizam, smanjiti otekline i, naravno, konačno se razbuditi, oraspoložiti i sabrati misli. Da, podočnjake i posljedice zabavnog noćnog izlaska nećete moći izbrisati umivanjem lica, ali lice možete itekako dobro osvježiti.

Foto: Dinendra Haria / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi kozmetolozi savjetuju korištenje filtrirane ili flaširane vode za ovaj ritual, koja se prethodno mora ohladiti u hladnjaku. Druga mogućnost: unaprijed pripremite kockice leda u koje možete dodati peršin, kamilicu ili šipak.

U domovima skandinavskih ljepotica nikada nećete pronaći desetak staklenki s različitim kozmetičkim proizvodima. Na toaletnom stoliću bit će minimalna količina krema, seruma i losiona koji nisu samo učinkoviti, već i ekološki prihvatljivi. Prije nego što napuni svoju kozmetičku torbu, svaki stanovnik sjeverne zemlje pažljivo će proučiti sastav kozmetike i saznati jesu li testirani na životinjama.

Danska manekenka Josephine Skriver rekla je da svakodnevno tonizira kožu kiselim koncentratima, enzimima i antioksidansima, nanosi serume s vitaminima C i E, koristi hidratantnu kremu i termalnu vodu koja umiruje i obnavlja dermis, a također povećava njegova zaštitna svojstva.

Prirodni sastavi koji uključuju ekstrakte bobica, morskih algi, bilja ili gline obavezni su za djevojke sa sjevera. Skandinavke često same rade maske i pilinge prema provjerenim receptima. Zahvaljujući principu svjesne konzumacije, ne troše ogromne količine novca na nove kozmetičke proizvode, koji se često pokažu kao besmislica, i uvijek točno znaju na čemu će im koža biti zahvalna.

Foto: MIKE COPPOLA / GETTY IMAGES / PROFIMEDIA

U Finskoj postoji izreka: 'Kada ste sretni, vaše lice zrači sjajem koji se ne može postići šminkom.' Zbog toga u skandinavskim zemljama rijetko vidite djevojku s jakom šminkom. Svatko se nastoji osloniti na hidratiziranu i zdravu kožu.

'Kraljice sjevera' nisu manje pažljive prema njezi kože ruku i stopala nego prema licu. Zahvaljujući navici redovitog nanošenja kreme, manikure i pedikure (čak i higijenske, bez premaza) i utrljavanja voska u kutikule, ti dijelovi tijela uvijek izgledaju njegovano.

Kad je riječ o njezi kose, ova je rutina jedna od omiljenih kod Skandinavki. Činjenica je da su Šveđani, Norvežani, Danci i Finci uglavnom plavokosi, pa stoga njihova plava kosa zahtijeva posebnu pažnju. Sjeverna klima je svim djevojkama u tim krajevima usadila naviku pažljivog odabira šampona i drugih proizvoda za njegu. Na primjer, njihova crna lista uključuje šampone sa sulfatima i parafinima, koji oduzimaju vlagu kosi, što dovodi do tuposti i suhoće.

Vanjska njega samo je mali dio koji omogućuje Skandinavkama da zadrže svoju mladost i privlačnost. Nikada ne zaboravljaju da ljepota dolazi iznutra, stoga ove ljepotice ne posvećuju ništa manje (ako ne i više) pažnje svom mentalnom zdravlju i prehrani.

Stoga u rasporedu svakog stanovnika sjeverne Europe postoji stavka o posjeti sauni. U mnogim domovima kupaonica je podijeljena na tuš i parnu sobu, gdje se možete opustiti nakon radnog dana i brinuti o svojoj ljepoti. Sauna ne samo da pomaže učinkovito očistiti pore i ukloniti toksine iz tijela, već i tonira kožu i smanjuje težinu. Neka su istraživanja pokazala da kuhanje na pari također pomaže stabilizirati pH regulaciju kože i smanjiti proizvodnju sebuma, čiji višak može izazvati upalu.

Ako govorimo o prehrani, glavna tajna skandinavske prehrane leži u jednostavnom pravilu: 'Ono smo što jedemo'. Za žene u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj zdrava prehrana znači dobro zdravlje. Stoga ključ čiste i blistave kože leži u omega masnim kiselinama i proteinima koji potiču sintezu kolagena i elastina u koži, kao i keratina u kosi. Ovaj vitaminsko-mineralni naboj nalazi se u velikim količinama u masnoj sjevernoj ribi, o čijoj se dobrobiti ne može raspravljati.

Vole salate od svježeg povrća, kao i bobičasto voće, žitarice, orašaste plodove i raženi kruh. Svi ovi sastojci smatraju se gotovo superhranom, koja uz redovitu konzumaciju Skandinavkama daje osmijeh na lice kada pogledaju svoju blistavu kožu u ogledalu.

Foto: Ervin Monn / imago stock&people / Profimedia

Švedska manekenka Elsa Hosk je j jednom je rekla da je godinama razvijala svoju prehranu. Dakle, u ime ravnog trbuha i čiste kože, nutricionistica je zvijezdi zabranila konzumiranje mliječnih proizvoda:

'Moje najveće nutricionističko otkriće bilo je koliko su mlijeko i mliječni proizvodi loši za nas. Bilo mi je nevjerojatno teško, jer u mojoj domovini, Švedskoj, život je gotovo nemoguć bez mlijeka i sira.'

Glumica Rebecca Ferguson stroga je prema sebi kada je hrana u pitanju. Zvijezda je svojedobno izjavila kako se već nekoliko godina pridržava svoje prehrane koja se uglavnom sastoji od ribe koju love lokalni ribari i mesa kupljenog od farmera. Rebeccin omiljeni desert je puding od chia sjemenki, a ona jednostavno ne može bez ukusnih i zdravih proizvoda od kokosa.

Još jedna skandinavska tajna ljepote je kvalitetan san. Glumica Alicia Vikander je rekla:

'Mama je uvijek govorila da postoji jedan glavni način da ostaneš zdrav i dobro izgledaš. Dovoljno spavaj! Kao dijete me slala u krevet u sedam i trideset navečer. A na moje proteste, odgovorila je: 'Znaš, dušo, ako se ne navikneš da u svemu slijediš određenu rutinu, bit ćeš mrzovoljna i razdražljiva. Kako sam starila, shvatila sam da je bila u pravu'.

I ne zaboravite jedan jednostavan sastojak koji pomaže Skandinavcima da očuvaju mir i uživaju u svakom trenutku. Život prema pravilima lagome (koncept koji potječe iz Švedske) pomaže smanjiti stres, poboljšati zdravlje i poboljšati kvalitetu vašeg života. Zapamtite da ako se unutarnji resurs potroši, onda, nažalost, nema potrebe govoriti o bilo kakvoj vanjskoj ljepoti i mladosti, piše Stil.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.