Kao iz restorana

Špageti kuhani u soku od cikle

Foto: The Happy Foodie/Pinterest
Špageti kuhani u soku od cikle
12.12.2024.
u 13:37
Špageti kuhani u soku od cikle odlično su jelo s potpisom slavnog chefa koje možeš pripremiti kod kuće. Donosimo recept!
Pogledaj originalni članak

Ciklu volimo na sve načine - sirovu, sitno naribanu na salatu (uz dodatak jabuke i narančina soka); kuhanu, također na salatu, u raznim zimskim juhama i varivima, pečenu, u desertima... Cikla nas oduševljava svojim zemljanim okusom, bojom, zdravim sastojcima, raznovrsnošću primjene i zato stalno tražimo nove načine kako je iskoristiti u jelima. Tako smo nedavno naletjeli i na ovaj odličan recept slavnog chefa Michaela Tuska u kojem se špageti kuhaju u soku od cikle, a potom i u redukciji od cikle.

Tu su i neki skupocjeni dodaci pout kavijara od jesetre i dimljene jesetre koji nisu baš svima dostupni, no bez kavijara možemo, a u kremu se, umjesto dimljene jesetre, može dodati dimljena pastrva i svejedno ćemo dobiti odlično, malo drugačije jelo s omiljenom nam ciklom i još dražom tjesteninom.

SASTOJCI

  • sok od cikle 1,50 l
  • špageti 180 g
  • kavijar od jesetre 60 g
  • sok od yuzua 30 g
  • votka 30 g
  • ulje od vlasca 15 g
  • maslinovo ulje 50 g
  • poriluk - samo bijeli dio 75 g
  • ljutika 75 g
  • voda 50 g
  • vrhnje za kuhanje 75 g
  • dimljena jesetra 75 g
  • creme fraiche 50 g
  • temeljac od kombu alge 50 g

POSTUPAK

  1. Na vatru stavi posudu zapremine cca 2 litre i dodaj ulje. Kad se ulje zagrije dodaj nasjeckani poriluk (samo bijeli dio) i ljutiku te prstohvat soli. Dinstaj dok ne omekša, no ne smije dobiti ni malo boje.
  2. Deglaziraj votkom i dinstaj dalje dok tekućina potpuno ne ispari.
  3. Dodaj vrhnje za kuhanje i kuhaj na laganoj vatri još 5 minuta. Dodaj prstohvat soli, kušaj i stavi sa strane.
  4. Lagano prohlađeni umak stavi u blender i dodaj dimljenu jesetru. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Izblendanu kremu ubaci u zdjelu od miksera i dodaj creme fraiche te miksaj zajedno. Pred kraj umiksaj temeljac od kombu alge.
  5. U loncu zapremine 4 litre zakuhaj 2.5 litre vode. Dodaj oko pola litre soka od cikle, dodaj malo soli. Stavi manje soli nego inače kad kuhaš tjesteninu jer su komponente u umaku (a posebno kavijar!) jako slane. U toj tekućini skuhaj špagete da budu jako al dente - oko 6 minuta.
  6. Ostatak soka od cikle (1 litra) kuhaj dok se ne reducira na pola. Redukciju soka od cikle stavi u posudu zapremine 3 l. Špagete kuhane al dente ubaci u redukciju soka od cikle. U njoj špagete kuhaj još 3 minute, pusti da se lijepo glaziraju.
  7. Dodaj sok od yuzua i votku te kuhaj još 1 minutu, odnosno dok sve ne počne kipjeti. Kušaj i dodaj soli ako je potrebno. Ali pazi - još nema slanog umaka i dodataka!
  8. Na dno 4 tanjura rasporedi kremu od dimljene jesetre, na to stavi špagete. Sve pokapaj s malo ulja od vlasca i na kraju na vrh stavi kavijar od jesetre.



 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.