Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možeš pronaći od sjevera do juga Europe je štrudla od jabuka. OK, na hrvatsko se književno kaže - savijača, no nama nekako slasnije zvuči kad kažemo "štrudla" ili čak "štrudl"!
Ovo je recept za slasnu štrudlu od jabuka s orasima koji se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije. Za ovu varijantu neće ti trebati previše vremena jer se radi s gotovim tijestom za savijače. Naravno, ako si majstor(ica) vučenog tijesta, slobodno napravi svoje domaće. Bit će još ukusnije, a i gosti će znati cijenit tvoj trud.
SASTOJCI
- kore za savijače 500 g
- jabuka 700 g
- grožđice 80 g
- orasi 50 g
- šećer 10 g
- sok od limuna 25 ml
- vanilin šećer 10 g
- žumanjak 1 kom
- šećer u prahu 3 žlica
POSTUPAK
- Kore odmotaj na radnoj površini. Stavi po 2 kore jednu na drugu.
- Na sredinu kore stavi naribane jabuke pomiješane sa šećerom, limunovim sokom, grožđicama, krupno nasjeckanim orasima i vanilin šećerom. Zarolaj kore preko nadjeva, premažite štrudlu žumanjkom i stavi u pleh za pečenje.
- Peci na temperaturi od 225 °C oko 30 minuta. Kad su savijače pečene pusti da se malo ohlade, nareži i posluži posute šećerom u prahu.