Mnogi se tokom rezanja luka često suočavaju s neugodnim suzama koje ometaju proces pripreme jela. Ove suze rezultat su oslobađanja sulfoksida, aminokiselina koje iritiraju oči.
Iako je luk ključna namirnica u mnogim jelima, postoji nekoliko provjerenih trikova koji mogu pomoći u smanjenju tog neugodnog fenomena.Kako izbjeći suze tokom rezanja luka?
Suze više neće biti problem kada režete luk zahvaljujući ovim isprobanim trikovima.
Postoje načini kako to ublažiti.
1. Zamrzavanje luka
Stavite oguljeni luk u zamrzivač i izvadite ga kad ga trebate rezati. Ovo će vam pomoći da izbjegnete suze.
2. Potapanje u hladnu vodu
Hladna vodena kupka usporava oslobađanje hemikalija iz luka, što može smanjiti iritaciju, ali nije toliko učinkovito kao zamrzavanje.
3. Upotreba oštrog noža
Korištenje vrlo oštrog noža smanjuje oštećenje strukture luka, čime se oslobađa manje aminokiselina i smanjuje suzenje, piše Net.hr.