Kako napraviti najbolje, sočne breskvice? Katica ih radi najbolje! Kad probalte Katičin recept, Breskvice će biti obavezni dio vašeg tanjura sa suhim i sitnim kolačićima. U nastavku pogledajte pisani recept koji prenosi Slatkisvijet, a video recept s detaljnim uputama pogledajte na njenom YouTube kanalu.
SASTOJCI
Osnova za tijesto
200 ml ulja
2 jaja (L)
150 g kristal šećera
1 vanilin šećer
3 žlice glatkog brašna
3 žlice mlijeka
2 žličice praška za pecivo
Ostali sastojci za tijesto
400 g glatkog brašna
Punjenje
mrvice od breskvica
6-7 žlica pekmeza od šljiva
1 vanilin šećer
6 žlica ruma (ili sok od naranče)
Dekoracija
cca 100 ml vode + aroma maline ili višnje
cca 100 ml vode + aroma breskve ili kruškovca
kristal šećer za valjanje breskvica
PRIPREMA
Najprije pripremite osnovu za tijesto. Šećer i jaja umutite pjenjačom, dodajte ulje pa smjesu još kratko izmutite. Zatim dodajte, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite sve sastojke pa zdjelu pokrijte prozirnom folijom spremite u hladnjak preko noći. Smjesu možete ostaviti u hladnjaku i kraće (2-3 sata), ali najbolje je da odstoji preko noći.
Idući dan dodajte brašno pa umijesite lijepo, glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Od tijesta radite male kuglice i slažite ih na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Tijesto možete podijeliti na više dijelova, napraviti valjke i rezati h kao njoke, a zatim oblikovati kuglice. U izradi breskvica može vam pomoći i pomagalo koje se inače koristi za dubljenje lubenica i dinja. Što su manje, bit će kasnije sočnije i ukusnije. Breskvice pecite na temperaturi od 150 °C, otprilike 10 minuta. Breskvice moraju ostati svijetle.
Pečene breskvice pažljivo izdubite, najbolje dok su tople. Budite pažljivi jer su krhke i lagano pucaju. Mrvice od dubljenja usitnite rukama, a možete ih i samljeti u mlincu za orahe. Mrvice pomiješajte s pekmezom, vanilin šećerom i rumom. Ako ne volite rum dodajte svježe cijeđeni sok od naranče. Smjesu stavite u dresir vrećicu pa njome punite i spajajte po dvije polovice breskvice.
U dva duboka tanjura stavite po cca 100 ml vode, pa u svaki dodajte aromu. Cijele breskvice najprije kratko umočite u aromu žute boje, a samo vrhove pažljivo umočite u aromu crvene boje. Breskvice kratko stavite na papirnati ručnik, a zatim ih uvaljajte u kristal šećer.