isprobajte

Vanilin kiflice koje se tope u ustima: Mnogima najdraži kolači za blagdane

Foto: Shutterstock
Vanilin kiflice koje se tope u ustima: Mnogima najdraži kolači za blagdane
25.11.2024.
u 08:41
Pogledaj originalni članak

Razmišljate li već o božićnim kolačima? Suhi kolači i keksi od prhkog tijesta nezaobilazni su u hladnijim mjesecima, a posebno kad se bliže blagdani. Donosimo recept za vanilin kiflice od orašastih plodova koje spadaju među najomiljenije blagdanske sitne suhe kolače.

Sastojci:

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

230 g maslaca

90 g šećera u prahu

100 g mljevenih oraha (možete koristiti i lješnjake ili bademe)

2 žličice ekstrakta vanilije

80 g šećera u prahu

1 mahuna vanilije

Priprema:

Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama, piše Skuhaj.hr.

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.

Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.