PALA JE ODLUKA

Maksimirski bingo: Poznata je cifra za koju bi netko mogao kupiti Baturinu, ali postoji 'kvaka'

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Maksimirski bingo: Poznata je cifra za koju bi netko mogao kupiti Baturinu, ali postoji 'kvaka'
10.10.2024.
u 18:00
Kod Bjelice samo može napredovati, rasti i postati još bolji, a onda nije nemoguće da krene stopama Danija Olma, pogotovo izabere li klub u kojem će se još moći razvijati
Pogledaj originalni članak

Posljednjeg dana prijelaznog roka u ligama petice bio je dramatičan i u Dinamu. Plavi su imali jako dobre ponude za Petra Sučića Martina Baturinu, mogli su do vrha napuniti blagajnu, uz 30-ak milijuna eura od Uefinih nagrada za Ligu prvaka koji trebaju sjesti na račun maksimirskog kluba, ovaj nadareni dvojac gotovo je donio još toliko novca. Ponude za Sučića plavi su prije odbili, a onda je krenulo pregovaranje s Fiorentinom, koja je silno željela Baturinu nakon što je izborila Konferencijsku ligu. Početnu ponudu od 12 milijuna eura uz bonuse, koja je, jasno, odbijena, Talijani su podignuli na 15 milijuna i nakon toga su krenuli užareni kontakti, talijanski klub dizao je iznose u milijunima, navodno su na kraju ponudili 15 milijuna i još pet kroz razne bonuse. To je bila otprilike cijena koju su u Maksimiru očekivali za svog bisera, ali onda je vodstvo kluba donijelo odluku o odbijanju i te ponude.

Baturina je, koliko znamo, bio zadovoljan uvjetima koje mu je taj veliki talijanski klub ponudio, oko tri milijuna eura bruto godišnje plaće, ali nije bio lud za odlaskom. Dečku i njegovoj obitelji očito novac nije bio prioritet. I Dinamo i Baturina na kraju su ostali zajedno i čini se da je to bila sjajna odluka za obje strane. U Dinamu su odlučili da je minimalna cijena za plavu desetku 24 milijuna eura, ali nije nemoguće da se taj iznos još poveća.

Naime, Baturina je ostao u Dinamu i igra u Ligi prvaka, na velikoj europskoj pozornici kakvu je i želio, ponovno je u reprezentaciji i vjerujemo da će kod Zlatka Dalića dobivati sve više prilika. U dosadašnjih pet nastupa nije imao veliku minutažu, najviše je igrao u prijateljskoj utakmici protiv Sjeverne Makedonije (67 minuta), pa u 1:2 porazu od Portugala u Ligi nacija, 61 minutu, ostalo je bilo samo po nekoliko minuta u završnicama utakmica.

U ovoj sezoni Baturina je u Dinamu igrao promjenjivo, krenuo je odlično, pa je u periodu kad je cijela momčad ozbiljno pala u formi i on bio nevidljiv, da bi sada dolaskom Bjelice u tri utakmice ponovno pokazao kakav je nogometni biser. I od njega se može očekivati još i više, nekako nas podsjeća na Danija Olma, kojeg je Nenad Bjelica potpuno afirmirao i na kojem je Dinamo na kraju s bonusima zaradio gotovo 35 milijuna eura.

Oni skloni tvrdnji kako europski klubovi daju najviše novca za mlade igrače, da se do 21 godine mora vidjeti da takav igrač vrijedi silne milijune, samo su donekle u pravu. Vjerujemo da će Baturina, bude li na svojoj pravoj razini, tijekom ove sezone samo rasti, pa njemu će tek u veljači biti 22 godine. I Dani Olmo je iz Dinama otišao s 22 godine, Luka Modrić s 23 godine i svi imaju sjajne karijere. Uostalom, većina hrvatskih igrača (a po razvoju, to je i Olmo) sazrijeva nešto kasnije. Naravno, postoje iznimke kao što je Yamal u Barceloni, koji juri već sa 17 godina. Iznimka je i Joško Gvardiol, koji je s 19 otišao u Leipzig i odmah se nametnuo jer je takav, takav je bio kroza sve mlađe generacije u Dinamu, sve do prve momčadi, i zato je sad neizostavan u Manchester Cityju, ili Mateo Kovačić, koji je s 19 otišao u Inter. Usto, nismo baš sigurni da je talijanska liga dobra za mladog igrača, tamo baš nema razvojnih klubova, koji imaju vremena čekati da neki "klinac" proradi, odmah žele konkretne učinke, a to u teškoj talijanskoj ligi nije lako.

Baturini je dosad nedostajala bolja defenzivna igra, ali dojam je kako i u tom smjeru igra sve bolje i upravo je zbog nekoliko obrambenih poteza dobivao ovacije, a znamo što prema naprijed sve može. Kod Bjelice samo može napredovati, rasti i postati još bolji, a onda nije nemoguće da krene stopama Danija Olma, pogotovo izabere li klub u kojem će se još moći razvijati. A igranje u Ligi prvaka, pogotovo bude li Dinamo dobar kao protiv Monaca, i igranje u reprezentaciji puno će mu značiti, kao i Dinamu, koji je povukao pametan potez kad je odlučio spustiti rampu na transfer i djelomično riskirati odrekavši se velikog novca.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.