MOGU LI DO BOD(OV)A?

Počinje borba bh. rukometašica za Svjetsko prvenstvo 2025., za Euro se nisu dobro provele

Foto: RUKOMETNI SAVEZ BiH
Počinje borba bh. rukometašica za Svjetsko prvenstvo 2025., za Euro se nisu dobro provele
09.10.2024.
u 18:28
Izabranice Adnana Bašića očekuju kvalifikacijski nastupi protiv reprezentacija Kosova 26. listopada te Belgije 27. listopada. Domaćin prvog kruga kvalifikacija bit će Belgija
Pogledaj originalni članak

Pod vodstvom izbornika Adnana Bašića ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počinje novi kvalifikacijski ciklus, ovaj put za Svjetsko prvenstvo 2025. godine. Podsjećamo, kvalifikacijski ciklus za Euro 2024. bh. vrsta zaključila je neuspješno u travnju prošle godine. U jakoj skupini s reprezentacijama Rumunjske, Hrvatske te Grčke najbolje rukometašice BiH natjecanje su završile na posljednjem, četvrtom mjestu bez bodova.

S obzirom na već poznatu situaciju sa ženskom rukometnom bh. vrstom, koje gotovo desetljeće i pol nije bilo na međunarodnoj sceni, ostvareni rezultat nije nikakvo iznenađenje, ali ni razočaranje. Štoviše, uspjeh su bili već i nastupi protiv jakih reprezentacija kao što su Rumunjska i Hrvatska. Naravno, za sljedeći ciklus ambicije su veće, a to znači i poneku pobjedu. Prilika za to bit će kvalifikacijski nastupi protiv reprezentacija Kosova 26. listopada te Belgije 27. listopada. Domaćin prvog kruga kvalifikacija bit će Belgija. Kako se ističe u priopćenju Rukometnog saveza BiH, reprezentacija BiH 21. listopada okupit će se u Sarajevu, a nakon kraćih priprema, 25. listopada putuje na kvalifikacijski turnir u Belgiju.

Obje utakmice podjednako su bitne jer samo jedna od triju reprezentacija ide u drugi kvalifikacijski krug, odnosno doigravanje. U prvom krugu kvalifikacija četiri su kvalifikacijske skupine, a četiri reprezentacije koje prođu kvalifikacije u izlučnom natjecanju čekaju reprezentacije višeg rejtinga, a to su: Norveška, Danska, Švedska, Crna Gora, Španjolska, Mađarska, Slovenija, Rumunjska, Hrvatska, Češka, Poljska, Srbija, Austrija, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Island, Slovačka, Portugal, Turska i Farski otoci. Ždrijeb za izlučno natjecanje održat će se 14. prosinca, dok će se utakmice igrati 9./10. i 12./13. travnja iduće godine. Domaćini Svjetskog prvenstva 2025. bit će Njemačka i Nizozemska.

Izbornik Adnan Bašić u odnosu na kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo nije mijenjao pa su na popisu za idući ciklus: Anica Gudelj (Rumunjska), Anisa Selimović (Hadžići), Sara Majkić (Borac), Martina Pandža (Izviđač), Ana Vrančić (Sj. Makedonija), Slađana Andrić (Borac), Matea Šumelj (Grude), Helena Ćurić (Borac), Desire Kolašinac (Njemačka), Armina Isić (Turska), Sara Bašić Salkić (Krivaja), Azra Topčić (Krivaja), Jasmina Osmanović (Borac), Edina Demić (Austrija), Adelisa Hušić (Krajina) i Dejana Kulić (Hadžići). Valja reći da je uoči završnice kvalifikacija za Euro protiv jakih Hrvatske i Rumunjske sa šireg popisa nastup, kako je navedeno, iz "opravdanih razloga" otkazalo čak deset igračica. S tog popisa poziv su dobile dvije - Sara Majkić i Dejana Kulić. Realno, jedna pobjeda za bh. vrstu bila bi korak naprijed, ako uspije proći prvi krug, bio bi to pravi uspjeh. U drugom krugu mnogo toga ovisit će o ždrijebu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.