gađali skladišta streljiva hutista

Amerikanci prvi put koristili nevidljive bombardere: 'Gađale su podzemne objekte s oružjem'

Foto: SRA LEON REDFERN/NEWSCOM
Amerikanci prvi put koristili nevidljive bombardere: 'Gađale su podzemne objekte s oružjem'
17.10.2024.
u 08:45
Ovo je prva poznata upotreba bombardera B-2 od strane američkih snaga od početka njihovih napada na hutiste, skupinu koju podržava Iran
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Američke Države pogodile su pet podzemnih skladišta streljiva hutista u Jemenu koristeći nevidljive strateške bombardere B-2, objavio je američki ministar obrane Lloyd Austin u srijedu navečer.  "Američke snage gađale su nekoliko podzemnih objekata u kojima se nalazi nekoliko vrsta oružja koje su hutisti koristili za gađanje civilnih i vojnih plovila diljem regije," rekao je Austin.

Ovo je prva poznata upotreba bombardera B-2 od strane američkih snaga od početka njihovih napada na hutiste, skupinu koju podržava Iran. "Korištenje nevidljivih bombardera dugog dometa B-2 Spirit demonstrira američku sposobnost napada bilo kada i bilo gdje," dodao je Austin.

Hutisti, koji kontroliraju velike dijelove Jemena, već mjesecima izvode napade na Izrael i brodove koji su navodno povezani s njima, tvrdeći da djeluju u znak solidarnosti s palestinskim islamističkim pokretom Hamas. Kao odgovor, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo redovito izvode napade na hutiste, ali u ovoj fazi nisu uspjeli uništiti operativne kapacitete pokreta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.