Novi rat

Izrael napao Jemen, bombardirao elektranu i ključnu morsku luku: 'Hutisti su planirali napad'

Izrael napao Jemen
reuters
29.09.2024.
u 18:58

Izraelska vojska je objavila da su deseci zrakoplova, među kojima i oni borbeni, napali elektrane i morsku luku

Izrael je u nedjelju napao mete hutista u Jemenu nakon što su pripadnici militantnog pokreta u protekla dva dana ispalili više projektila na Izrael, što ukazuje na širenje sukoba na Bliskom istoku. Izraelska vojska je objavila da su deseci zrakoplova, među kojima i oni borbeni, napali elektrane i morsku luku u lukama Ras Issa i Hodeidah.

Napadi su prouzročili nestanak struje u većini dijelova lučkog grada Hodeidaha, rekli su stanovnici. "Prošle su godine hutisti djelovali zahvaljujući financiranju Irana i pod njegovim vodstvom, kao i u suradnji s iračkim milicijama, a cilj im je bio napasti Izrael, potkopati regionalnu stabilnost i omesti slobodnu plovidbu", stoji u priopćenju.

Jemenski hutisti više su puta, otkako je počeo rat u Gazi napadom Hamasa na Izrael 7. listopada, ispalili projektile i bespilotne letjelice na Izrael u znak, kako su istaknuli, solidarnosti s Palestincima. U posljednjem napadu su u subotu ispalili balistički projektil prema međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion blizu Tel Aviva, no Izrael tvrdi da su ga njihove vojne snage presrele.  Izrael je i u petak presreo još jedan projektil koji su ispalili hutisti.  Pripadnici ovog pokreta su, nakon ubojstva vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, njihova velikog saveznika, oplakivali njegovu smrt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije