izjednačeni u utrci

Borba za glasove: Harris u crkvi, Trump u McDonald'su

Foto: MARCO BELLO/REUTERS
Borba za glasove: Harris u crkvi, Trump u McDonald'su
20.10.2024.
u 20:11
Harris i Trump izjednačeni su u utrci za predsjednika u najkonkurentnijim saveznim državama
Pogledaj originalni članak

Demokratkinja Kamala Harris na svoj je 60. rođendan u nedjelju posjetila crkvu u Georgiji, nastojeći pridobiti što više prijevremenih glasova birača, dok će njezin suparnik, republikanac Donald Trump, održati događaj u Pennsylvaniji, ključnoj saveznoj državi, i posjetiti lokalni McDonald's.

Harris i Trump, izjednačeni u utrci za predsjednika u najkonkurentnijim saveznim državama, posljednjih su dana zaoštrili međusobne napade, u pokušaju prikupljanja podrške prijevremenim glasanjem poštom ili osobno, dok je do izbora 5. studenog još samo 16 dana. Trenutačna potpredsjednica Harris i bivši predsjednik Trump (78) usredotočeni su na Georgiju, Pennsylvaniju i nekolicinu drugih država. Ti će glasovi vjerojatno odlučiti na izborima jer obje stranke imaju snažnu potporu, a rezultati na nekoliko prošlih izbora bili su podjednaki.

Harris, koja je odgojena u učenjima crnačke crkve i u mladosti pjevala u crkvenom zboru, prisustvovala je službi i održala govor u baptističkoj crkvi New Birth u Stonecrestu u Georgiji. Pozivajući se na iskustva iz djetinjstva u crnačkoj crkvi, Harris je povukla oštar kontrast s grubom i razdornom retorikom trenutačne političke klime, iako ne spomenuvši Trumpa imenom.

"Diljem naše nacije vidimo kako neki pokušavaju produbiti podjele među nama, širiti mržnju, sijati strah i izazvati kaos", rekla je. "U ovom trenutku naša je zemlja na raskrižju, a kamo ćemo ići ovisi o nama", upozorila je. Kasnije će održati govor na događaju Divine Faith Ministries International južno od Atlante, gdje bi je trebala podržati i glazbena ikona Stevie Wonder.

Njezin je kandidat za potpredsjednika Tim Walz prisustvovao službi u Saginawu u Michiganu, dok njegova supruga Gwen Walz planira posjetiti crkvu u Las Vegasu. Harris će trebati snažne rezultate u većinski nebijelim gradovima Detroitu i Atlanti i njihovim okolnim predgrađima kako bi ponovila pobjede predsjednika Joea Bidena 2020. u Michiganu i Georgiji.

Trump je, nakon eskalacije osobnih napada na Harris u subotu, rekao za Breitbart News da će u nedjelju raditi u McDonald'sovom restoranu u Pennsylvaniji "samo iz zabave" kako bi se rugao Harris. Trumpov savjetnik Jason Miller rekao je da će Trump raditi u dijelu restorana s pomfritom.

Harris kaže da je radila u McDonald'su kad je bila mlada, a Trump kaže da joj ne vjeruje. On će potom održati govor u gradskoj vijećnici u Lancasteru u Pennsylvaniji. Neki birači već su poslali glasačke listiće poštom u Pennsylvaniji, državi koja nosi najveću neizvjesnost od onih koje se smatraju odlučujućima.

Harris je u ponedjeljak rekla da će, zajedno s bivšom zastupnicom republikankom Liz Cheney, voditi kampanju u predgrađima Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina. Guverner Pennsylvanije Josh Shapiro, demokrat koji podržava Harris, priznao je u NBC-jevom "Meet the Press" da je utrka u njegovoj državi tijesna. "Razumijemo da će se ovi izbori vjerojatno svesti na desetke tisuća glasova... potrebno je natjecati se za svaki glas", rekao je Shapiro.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.