podjednaka podrška

Napeto do kraja! Harris i Trump izjednačeni u borbi za ključne države

EDUARDO MUNOZ/REUTERS
11.10.2024.
u 19:34

Američka demokratska potpredsjednica Kamala Harris i bivši republikanski predsjednik Donald Trump uživaju podjednaku podršku u sedam ključnih saveznih država koje bi mogle odlučiti ishod predsjedničkih izbora u studenom, pokazala ja predizborna anketa Wall Street Journala u petak.

Prema anketi, Harris ima marginalnu prednost od dva postotna boda u Arizoni, Georgiji i Michiganu, a Trump vodi za šest postotnih bodova u Nevadi te za jedan u Pennsylvaniji. Izjednačeni su u Sjevernoj Karolini i Wisconsinu. Anketa u kojoj je sudjelovalo 600 registriranih birača provedena je između 28. rujna i 8. listopada s marginom pogreške od četiri postotna boda u svakoj saveznoj državi. Rezultati odgovaraju drugim predizbornim anketama koje predviđaju tijesnu utrku prije izbora 5. studenog dok američke glasače najviše muče pitanja poput gospodarstva, useljavanja, ženskih prava i demokratskih vrijednosti.

Anketa Reuters/Ipsos je ovog tjedna također prognozirala mrtvu trku na nacionalnoj razini, pri čemu je Harris imala neznatno vodstvo od 46 posto naprema Trumpovih 43. Istraživanja stavova birača u sedam ključnih saveznih država mogu biti važan pokazatelj s obzirom na činjenicu da rezultati u pojedinim državama odlučuju tko će biti pobjednik izbora.

Harris (59) osvojila bi tijesnu većinu u elektorskom sustavu ako pobijedi u državama u kojima ima prednost prema anketi WSJ-a.

Trumpu (78) je ovo treća uzastopna kandidatura za Bijelu kuću nakon što je izgubio od aktualnog predsjednika Joea Bidena 2020. godine. I dalje lažno tvrdi da je poražen zbog raširene prijevare birača. Istovremeno je suočen s kaznenim optužbama zbog pokušaja da poništi izborne rezultate. On poriče optužbe. 

Harris je postala demokratska kandidatkinja nakon što je Biden odustao od reizbora u srpnju. Harris je bivša američka senatorica, državna tužiteljica Kalifornije i lokalna tužiteljica koja nastoji unijeti svježu viziju Amerike i oživjeti demokratsku koaliciju mladih birača, Afroamerikanaca i žena iz predgrađa, a istovremeno odvlačiti neke republikanske glasače.

"Ovo je mrtva utrka", rekao je Journalu republikanski anketar David Lee, koji je proveo istraživanje s demokratom Michaelom Bocianom.

Više birača reklo je da podržava Trumpa u pogledu gospodarstva i imigracije, dok više njih smatra da bi Harris bolje obavila posao u pitanjima stanovanja, zdravstvenoj skrbi i skrbi za ljude poput njih, pokazala je anketa WSJ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije