Spoj hrskavog i slatkog

Donosimo recept za malo drugačiju štrudlu s jabukama

Profimedia
24.11.2024.
u 08:30

Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s preljevom od vanilije

Ako tražite klasični, ali ipak malo drukčiji recept za štrudlu s jabukama, čitajte dalje jer donosimo ideju koja bi vas mogla oduševiti. Spoj hrskavog i slatkog tijesta, kiselih jabuka i laganog vrhnja baš je dobitna kombinacija, a jednako je ukusna topla i hladna.

Štrudla s jabukama i vrhnjem - sastojci:

Za tijesto:
200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
prstohvat soli
1 žumanjak
2 žlice ulja

Za nadjev:
1 kg kiselih jabuka
1 žlica limunova soka
1/2 žličice mljevenog cimeta
80 g šećera
60 g otopljenog maslaca
200 g kiselog vrhnja
šećer u prahu; za posipanje


Priprema:
- Za tijesto pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte žumanjak, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta.
- U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im koštice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravokutnik što tanje moguće.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući rub od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
- Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. - Pažljivo stavite štrudlu na lim.
- Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.


Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s preljevom od vanilije, koji joj daje posebnu sočnost i kremoznost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije