Objavljena nova lista

Države u kojima je najlakše doći do vlastite nekretnine, gdje je BiH?

Države u kojima je najlakše doći do vlastite nekretnine, gdje je BiH?
03.10.2024.
u 18:00
Prema ovom izvještaju, Irska i Švedska su druga i treća najpristupačnija zemlja u Europi
Pogledaj originalni članak

Najpristupačnija zemlja u Europi za kupovinu kuće, u odnosu na prosječan prihod, je Danska – prema novom izvještaju BestBrokers.com-a. Prosječna cijena nekretnine od 100 kvadratnih metara jednaka je 114 neto plaća u Danskoj, što ovu sjevernu zemlju rangira kao najpristupačniju državu u Europi za kupovinu kuće ili stana, podaci su MMF-a, servisa za cijene nekretnina Numbeo i TradingEconomics-a, otkrili su BestBrokersi. Istovremeno, Danska je rangirana kao najskuplja zemlja u EU u 2023. (cijene roba i usluga bile su 43% iznad prosjeka EU, prema Eurostatu) sa godišnjim prosječnim zaradama na sedmom mjestu u Europi.

“Budući da cijene i prihodi značajno variraju od zemlje do zemlje, tim u BestBrokersu odlučio je ispitati tržište nekretnina prema kriteriju koliko je mjesečnih plaća potrebno za kupovinu kuće u raznim europskim zemljama”, navodi se u njihovom izvještaju. Rangiranje pristupačnosti zasniva se na podacima koji ispituju cijene nekretnina, prosječni neto mjesečni prihod, inflaciju i “realne” hipotekarne kamatne stope, odnosno hipotekarne stope prilagođene inflaciji, u 62 zemlje svijeta.

Gdje bi u Europi trebalo najduže da se štedi za svoj dom?

Prema ovom izvještaju, Irska i Švedska su druga i treća najpristupačnija zemlja u Europi, sa 123 odnosno 129 neto plaća, što je dovoljno za kupovinu kuće od 100 kvadratnih metara. To je ekvivalent otprilike 10 godina godišnjih plaća. Međutim, postoji mala začkoljica, a to je da je ova računica čisto teoretska. To znači da se ne računaju troškovi za hranu, smještaj, brigu o djeci ili bilo što drugo što bi osoba mogla zatrebati ili poželjeti. Najniži rang u Europi zauzele su Češka i Slovačka. U Slovačkoj, prosječna kuća od 100 kvadratnih metara košta 297 puta više od prosječne plaće, koja bi se mogla zaraditi tijekom skoro 25 godina. Ako netko može uštedjeti polovinu svoje neto plaće, i dalje će trebati 50 godina provedenih energično štedeći da bi posjedovao kuću za obitelj.

Realne hipotekarne kamate u Europi za treći kvartal 2024

Jedan od ključnih podataka za analizu cijena kuća i pristupačnosti bio je uspoređivanje stvarnih hipoteka u svakoj zemlji. Studija je koristila podatke o hipotekarnim stopama i prognoziranim stopama inflacije za treći kvartal 2024. kako bi saznala o “stvarnim” hipotekarnim stopama za treći kvartal 2024. godine u različitim zemljama. “Prava hipotekarna kamatna stopa odražava stvarnu cijenu sredstava za zajmoprimca i stvarni prinos zajmodavca”, navodi se u izvještaju. Prema izvještaju, najviša realna hipotekarna kamatna stopa je u Rusiji, gdje je u srpnju 2024. okončan hipotekarni program koji je podržan od strane države.

Prema izvještaju, očekuje se da će nominalna stopa na hipoteku biti oko 20,3% u trećem kvartalu 2024. Oni su to prilagodili s prognoziranom inflacijom od 8%, što je rezultiralo prognozom da će realna stopa na hipoteku iznositi 12,3% u periodu srpanj – rujan 2024. Na osnovu ove računice, ostale evropske zemlje sa visokim realnim hipotekarnim stopama uključuju Latviju sa 6,65% i Poljsku sa 5,1%. U Njemačkoj stopa iznosi 1,85%, au Velikoj Britaniji 1,77%. U sljedećim najvećim evropskim ekonomijama, stopa je oko 1%, kao što su Francuska (1,13%), Italija (0,99%) i Nizozemska (0,96%), prenosi Investitor pisanje Euronewsa.
Koliko mjesečnih plaća košta kuća od 100 kvadratnih metara širom svijeta? Najpristupačnija zemlja na svijetu za kupovinu kuće u odnosu na plaće je Južna Afrika, gdje je ljudima potrebna 71 prosječna plaća da bi posjedovali nekretninu od 100 kvadratnih metara. Sjedinjene Države zauzele su drugo mjesto na ovoj rang listi. Međutim, cijene nekretnina dosta variraju od jedne savezne države do druge. Izvještaj je otkrio da je u SAD ljudima potrebno 76 prosječnih mjesečnih plaća da bi kupili dom. Ovo je ekvivalent otprilike šest godina godišnjih plaća. Na dnu ljestvice nalazi se Nepal, sa 684 plaće potrebne za kupovinu kuće, a odmah iza njega Turska, gdje je taj broj 631 , što je ekvivalent zarade tijekom 52,5 godina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.