NEPROVJERENE INFORMACIJE

FOTO Izraelci tvrde da je ubijeni šef Hamasa ovo nosio u džepu: Šokirali se, u prvi tren nisu znali je li prava ili lažna

18.10.2024.
u 17:18
Izraelski mediji objavili fotografije dokumenta za kojeg tvrde da pripada radniku humanitarne agencije
Pogledaj originalni članak

Izraelski mediji objavili su fotografije za koje tvrde da prikazuju putovnicu učitelja agencije UNRWA (Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama) pronađenu kod tijela vođe Hamasa Jahje Sinvara, nakon što je ubijen u sukobu s izraelskim snagama.

Fotografije, koje je objavio izraelski Channel 12, pokazuju dokument na ime Hani Zourob, učitelja koji je radio za UNRWA. Pored putovnice izraelska vojska (IDF) je, navodno, pronašla i druge predmete. Iako je Zourob, 40-godišnji učitelj, trenutno u Egiptu, okolnosti kako je njegov dokument dospio u ruke Sinvara ili njegovih pristaša i dalje su nejasne. Dodatno, dokument je istekao još 2017. godine, a The Telegraph nije mogao neovisno potvrditi mjesto gdje je pronađen. Zourob se preselio u Egipat u travnju, što otvara pitanja o tome kako je njegova stara putovnica navodno dospjela u ruke Sinvara ili njegove pratnje.

Prema izjavama predstavnika UNRWA-e, Zourob je s obitelji u travnju ove godine prešao iz Gaze u Egipat preko prijelaza Rafah. Philippe Lazzarini, povjerenik agencije, izjavio je kako je riječ o "neprovjerenim informacijama koje se koriste za diskreditaciju agencije i njezina osoblja". "Potvrđujem da je naš zaposlenik živ i da trenutno živi u Egiptu. Vrijeme je da se stane na kraj kampanjama dezinformacija", izjavio je Lazzarini. Nije jasno, dodaje Telegraph, zašto bi Sinvar ili njegova pratnja posjedovali putovnicu, a izraelski dužnosnici još uvijek nisu komentirali incident.

Izraelska vlada već godinama optužuje UNRWA-u da je povezana s Hamasom, tvrdeći kako agencija služi kao paravan za djelovanje terorističke organizacije. Prošlog je mjeseca izraelska vojska ubila Fateha Sherifa Abu el-Amina, vođu Hamasa u Libanonu, u zračnom napadu. Kasnije se otkrilo da je on bio zaposlen kao učitelj i ravnatelj u UNRWA-i sve dok nije suspendiran u ožujku.

Ovo je najnoviji u nizu skandala povezanih s agencijom. U kolovozu je UNRWA otpustila devet svojih djelatnika nakon što je utvrđeno da su možda sudjelovali u napadu na Izrael 7. listopada. Farhan Haq, glasnogovornik UN-a, izjavio je da su imali "dovoljno informacija da poduzmu odgovarajuće mjere, što je uključivalo otpuštanje tih devet osoba". Ta je objava uslijedila nakon šestomjesečne unutarnje istrage o optužbama koje je iznijela izraelska vlada.

Izraelska vlada, predvođena premijerom Benjaminom Netanjahuom, predložila je zakon kojim bi UNRWA bila zabranjena kao teroristička organizacija. Prijedlog je izazvao međunarodne kritike, uključujući i Josepa Borrella, visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku. "Zabranjivanje UNRWA-e i njeno proglašavanje terorističkom organizacijom predstavlja ugrožavanje regionalne stabilnosti i ljudskog dostojanstva svih koji ovise o radu agencije. Pozivamo izraelsku vladu da prekine s ovim apsurdom", izjavio je Borrell.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.