Krasnec:

HDZ je blizu ozbiljnog uspjeha u Hrvatskoj! Von der Leyen i demokršćani pobijedili u Njemačkoj

Foto: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS
HDZ je blizu ozbiljnog uspjeha u Hrvatskoj! Von der Leyen i demokršćani pobijedili u Njemačkoj
09.06.2024.
u 21:37
Pogledaj originalni članak

Prvi rezultati europskih izbora pokazali su koga bi na idućih pet godina Hrvati poslati u Bruxelles. Od 12 mandata, HDZ-u bi prema prvim anketama Nove TV trebalo pripasti 6 mandata, SDP-u 4 te Možemo i Domovinskom pokretu po 1.

Uživo s Europskog trga, gdje se prate europski izbori, javio se Večernjakov Tomislav Krasnec.

- U Hrvatskoj potpuno je jasno ako HDZ ostane na 6 to bi bio maksimum koji su očekivali. Pet bi bio uspjeh, a šest je već ozbiljan uspjeh. Ipak, to su samo izlazne ankete i neki su mandati rubni - objasnio je pa se dotaknuo rezultata u Njemačkoj.

- Što se tiče cijele slike EP-a, u Njemačkoj su pobijedili demokršćani, Ursula von der Leyen već je imala govor gdje je rekla kako su oni opet najjači u Njemačkoj (CDU/CSU 29%). Ona može tvrditi da je pobijedila, ali se čekaju rezultati u svim zemljama. AfD, stranka krajnje desnice, opterećeni su ozbiljnim aferama gdje je njihov nositelj liste pokušao opravdati ponašanje pripadnika SS tijekom Drugog svjetskog rata. Oni su ipak dobili pet postotnih poena više ego prije pet godina. Njihovi birači povjerili su im golemo povjerenje - poručio je.  

- U svakoj državi članici treba gledati službene rezultate, oni se vrednuju. Ukupno gledajući - EPP, kojima pripadaju i HDZ i CDU/CSU, bi imali oko 26 posto u Parlamentu što je relativna većina, ali je pitanje s kakvom koalicijom mogu doći do preko 55 posto. Socijaldemokrati bi imali 19 posto, liberali 11 posto, a Zeleni 7 posto - zajedno bi imali 53 u EP-u, tako da je pitanje bi li se buduća vladajuća koalicija mogla ostvariti u od desnog centra prema Zelenima, ili bi demokršćani morali tražiti podršku eurokonzervativaca. Moguće je da će Ursula von der Leyen već večeras reći da neće tražiti većinu u desnici, a moguće je da to ni neće reći - poručio je.

Govoreći o krajnjoj desnici u Njemačkoj, Krasnec je nadodao kako ona očito ima svoju ciljanu publiku u toj zemlji, smatrajući kako u prvom redu više na istoku nego na zapadu.

- Desnica očito je privlačnija biračima nego što je bila prije 5 ili 10 godina, ali još moramo paziti tijekom večeri i vidjeti jesu li se doista i ostvarile najave o velikom uspjehu desnice u nizu zemalja. U jednoj zemlji ili dvije možda i da, ali da bi se moglo reći da su svugdje rasli, morat ćemo još biti malo oprezniji. Govorilo se u kampanji da je to gotova stvar, ali su birači ti koji odlučuju. U Hrvatskoj je izlaznost niska i birači su imali tu priliku, ali su brojni to ignorirali - poručio je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.