UJEDINJENI NARODI

Iranski predsjednik: Teheran spreman sa svjetskim silama riješiti nuklearni zastoj

Iranski predsjednik: Teheran spreman sa svjetskim silama riješiti nuklearni zastoj
25.09.2024.
u 08:18
Pogledaj originalni članak

Iran je spreman okončati svoj nuklearni sukob sa Zapadom, rekao je iranski predsjednik Masud Pezeskian u utorak Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, pozivajući na okončanje ruskog rata u Ukrajini kroz dijalog.

Iranski klerikalni establišment nada se ublažavanju američkih sankcija koje su naštetile ekonomiji zemlje.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio je 2018. nuklearni pakt Teherana sa šest svjetskih sila iz 2015. i ponovno uveo stroge sankcije Iranu. Napori da se pakt oživi propali su.

Odnosi Teherana sa Zapadom su se pogoršali otkako je militantna skupina Hamas, koju podržava Iran, napala  7. listopada južni Izrael i kako je Teheran povećao svoju potporu Rusiji u ratu u Ukrajini.

Pezeskian, relativno umjereni političar koji je preuzeo dužnost u kolovozu obećavajući pragmatičnu vanjsku politiku, kritizirao je najvećeg iranskog neprijatelja Izrael zbog, kako je rekao, "njegovog genocida u Gazi".

"Imperativ je da međunarodna zajednica treba odmah ... osigurati trajni prekid vatre u Gazi i okončati očajničko barbarstvo Izraela u Libanonu, prije nego što proguta regiju i svijet", rekao je.

U izraelskom zračnom napadu na Bejrut ubijen je u utorak viši zapovjednik militantne skupine Hezbolah u Libanonu, koju podržava Iran, dok su prekogranični raketni napadi obiju strana povećali strahove od potpunog rata.

"Tražimo mir za sve i nemamo namjeru sukoba s bilo kojom zemljom... Iran se protivi ratu i naglašava potrebu za hitnim prekidom vojnog sukoba u Ukrajini", rekao je Pezeskian.

Rusija je uspostavila bliže veze s Iranom od početka svog rata s Ukrajinom i rekla je da se priprema potpisati opsežni sporazum o suradnji.

Iran je posredovao u tekućim tajnim pregovorima između Rusije i jemenskih hutističkih pobunjenika o prijenosu protubrodskih projektila toj militantnoj skupini, rekla su tri zapadna i regionalna izvora, što je razvoj događaja koji naglašava produbljivanje veza Teherana s Moskvom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.