NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu novi rekordi burzovnih indeksa

25.09.2024.
u 08:15

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, pri čemu je najviše porastao rudarski sektor jer su cijene sirovina snažno porasle nakon što je Kina uvela nove mjere za poticanje gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,20 posto, na 42.208 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 5.732 boda, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 18.074 boda.

U pet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, pri čemu najviše u rudarskom sektoru, za 1,35 posto.

To se zahvaljuje rastu cijena sirovina jer se očekuje rast potražnje nakon novih poticajnih mjera u kineskom gospodarstvu, najvećem svjetskom potrošaču sirovina.

Kako kinesko gospodarstvo već dulje vrijeme raste sporije nego što se očekivalo, jučer su tamošnje vlasti najavile smanjenje kamatnih stopa i stope izdvajanja obveznih rezervi banaka, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva.

Uz to, najavljene su nove mjere u smjeru suzbijanja dugotrajne krize na kineskom tržištu nekretnina.

„Ovaj rast cijena ponajviše se zahvaljuje novim poticajnim mjerama u Kini, što je potaknulo snažan rast najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa. Pritom su rastom cijena predvodili rudarski sektor i kompanije koje su više usmjerene na poslovanje u Kini”, kaže Zachary Hill, direktor u tvrtki Horizon Investments.

Tako je na najvećoj svjetskoj burzi nastavljen pozitivni trend, koji je dobio na zamahu prošle srijede kada je Fed smanjio kamate za 0,5 postotnih bodova i poručio da bi ih do kraja godine mogao smanjiti za daljnjih 0,5 postotnih bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 8.282 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 18.996 bodova, a pariški CAC 1,28 posto, na 7.604 boda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?