projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije

Mihajlovska Vasilevska: Bez regionalne suradnje ne može se ići u Europsku uniju

Foto: Fena
Mihajlovska Vasilevska: Bez regionalne suradnje ne može se ići u Europsku uniju
20.05.2024.
u 18:44
- Ne možete ići u Europu ako nemate tržište. To je ključni faktor - rekla je Mihajlovska Vasilevska.
Pogledaj originalni članak

Bez regionalne suradnje ne može se ići naprijed, ne može se ići ka Europskoj uniji, kazala je danas za Fenu, na Ekonomskom forumu jugoistočne Europe u Washingtonu Daniela Mihajlovska Vasilevska, projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije.

Mihajlovska Vasilevska, koja je bila jedna od sudionica panela posvećenog uklanjanju prepreka i unapređenju trgovine u regiji jugoistočne Europe, kaže da ako želite ići naprijed, a niste probali ništa u regiji, nećete ići naprijed.

- Tako je i Europska unija nastala preko inicijative regionalne suradnje, pa se sve to onda proširilo. Zemlje Baltika - Estonija, Latvija i Litvanija - bili su dio jedne takve regionalne suradnje. Uradile su nešto kao regiji, i onda su krenule naprijed - kazala je ona.

Upozorava da su sve zemlje zapadnog Balkana pojedinačno male, ali kao regija imamo potencijal za suradnju jako veći. 

- Ne možete ići u Europu ako nemate tržište. To je ključni faktor - rekla je Mihajlovska Vasilevska.

Također je ukazala na problem prometa kao prepreke za jačanje suradnje u regiji Na primjer, Skoplje nema izravnu zrakoplovnu linuju s  glavnim gradovima regije, osim sa Beogradom. A to je slučaj i sa drugim zemljama regije zapadnog Balkana.

- Mi sada nemamo način da dođemo do Sarajeva. Zamislite da do Sarajeva idete zrakoplovom 10 sati, a da autom idete pet sati. Kakva je logika? Bez željeznice, bez zrakoplovnih linija, bez puteva ne možemo razvijati regionalnu suradnju - zaključila je Mihajlovska Vasilevska.

Transatlantska mreža lidera i Europski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organiziatori Ekonomskog foruma jugoistočne Europe koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak i utorak. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.