podrška Moskvi u ratu protiv Ukrajine

Pojavile se snimke iz ruskog vojnog kampa: Dokaz da su vojnici Sjeverne Koreje stigli u Rusiju?

Foto: KCNA/REUTERS
Foto: X screenshot
19.10.2024.
u 08:00
Prema informacijama BBC-a, sjevernokorejski vojnici već su počeli dolaziti u Rusiju. Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je kako je do sada u Rusiju stiglo oko 1.500 vojnika, a brojka bi mogla doseći čak 12.000
Pogledaj originalni članak

Videozapisi koji su se pojavili na društenim mrežama bi mogli biti prvi vizualne dokazi o slanju sjevernokorejskih trupa kako bi podržali Moskvu u ratu protiv Ukrajine. Dva videa prikazuju, kako se čini, formacije sjevernokorejskih vojnika u vojnoj bazi.  

Videozapise su prvotno podijelili prokremaljski vojni blogeri na Telegramu, a potom preuzela istraživačka platforma Agentstvo. Pojavili su se u trenutku kada je glavni tajnik NATO-a, Mark Rutte, novinarima izjavio da ne može "potvrditi izvješća da su Sjevernokorejci aktivno uključeni kao vojnici u ratnim naporima.", piše Politico. 

Prema informacijama BBC-a, sjevernokorejski vojnici već su počeli dolaziti u Rusiju. Južnokorejska obavještajna služba izvijestila je kako je do sada u Rusiju stiglo oko 1.500 vojnika, a brojka bi mogla doseći čak 12.000. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio kako prema obavještajnim podacima očekuje da bi 10.000 sjevernokorejskih vojnika moglo sudjelovati u sukobu.

Glasine o umiješanosti Sjeverne Koreje traju već neko vrijeme, posebno nakon što je Južna Koreja javno upozorila da Pjongjang planira povećati svoju podršku ratnim naporima Kremlja, od slanja topništva do slanja vojnika. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol održao je hitan sigurnosni sastanak, na kojem su dužnosnici odlučili kako je nužno odgovoriti na ovu prijetnju međunarodnim mjerama.

Prema izvješćima, sjevernokorejski vojnici trenutačno se obučavaju na ruskim vojnim bazama u Vladivostoku, Ussurijsku, Habarovsku i Vlagovješčensku. Također su objavljene satelitske fotografije koje prikazuju okupljanje stotina sjevernokorejskih vojnika u tim područjima. Od kolovoza, Sjeverna Koreja navodno je poslala 13.000 brodskih kontejnera s granatama, projektilima i protutenkovskim raketama u Rusiju.

Komentirajući te vijesti prošlog tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izvješća nazivajući ih "još jednim primjerom lažnih vijesti." Međutim, dokazi se sve više gomilaju, uključujući oporavak sjevernokorejskog projektila na ukrajinskom teritoriju, što dodatno pojačava sumnje o vojnoj suradnji između Rusije i Sjeverne Koreje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.