Demokrati izgubili senatoricu:

Ponovo su svedeni na točno pola (50) glasova u Senatu, što za Bidena može biti problem

Ponovo su svedeni na točno pola (50) glasova u Senatu, što za Bidena može biti problem
11.12.2022.
u 09:26
Pogledaj originalni članak

Kyrsten Sinema, senatorica iz Arizone, objavila je u petak da je napustila Demokratsku stranku te da prelazi u nezavisne, javlja Reuters i podsjeća da je do te odluke došlo netom nakon što su demokrati pobijedili u utrci za Senat u Georgiji i tako osigurali 51 mjesto. - Pridružujem se sve većem broju ljudi u Arizoni koji odbacuju stranačku politiku i objavljujem nezavisnost od narušenog dvostranačkog sustava. Registrirala sam se kao nezavisna senatorica iz Arizone, rekla je Sinema za lokalni list Arizona Central.

- Kao i mnogi u Arizoni, nikada nisam osjećala da se dobro uklapam u ijednu od dviju vodećih stranaka, dodala je.

U razgovoru za Politico rekla je da neće biti potpora Republikanskoj stranci. Ako tako i ostane, demokrati će moći zadržati kontrolu u tijesno podijeljenom Senatu. Međutim, svejedno se radi o šoku za Demokratsku stranku i Joea Bidena koji su već izgubili većinu u Zastupničkom domu, a sada su ponovo na početku u Senatu gdje ostaju na 50 mjesta. Znajući to, republikanci su već počeli isticati zahtjeve poput smanjenja javne potrošnje te jaču sigurnost na granicama. U novoj situaciji, pitanje je hoće li se demokrati u Senatu uspjeti oduprijeti takvim inicijativama.

Foto: Reuters/PIXSELL

Mediji poput Reutersa, prema Sineminim izjavama, procjenjuju da ona neće odustati od toga što je radila protekle dvije godine, a to je davanje podrške onim prijedlozima koje smatra općenito dobrima bilo da dolaze od demokrata ili republikanaca, također i odlučujući suprotno, sudjelujući u zaustavljanju onih koje bi smatrala nepovoljnima. Vođa senatske većine Chuck Schumer složio se da Sinema zadrži mjesta u senatskim odborima koje je dosad imala. Ona je ipak za Bidena i dalje problem, poput demokratskog senatora Joea Manchina. Njih su se dvoje u više navrata pokazali kao prepreke za njegove prijedloge. Odnosilo se to i na pokušaj regulacije cijena lijekova jer Sinema ima dobre odnose i s farmaceutskom industrijom.

Senator Raphael Warnock pobijedio je u utorak u drugom krugu republikanskog protukandidata i demokratima donio prijeko potrebnu prevagu od jednog mjesta u Senatu.

U redovima nezavisnih su i Bernie Sanders iz Vermonta i Angus King iz Mainea. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.