Ukrajinci: "U ruskom vojnom vrhu kuha se sukob oko golemih gubitaka"

Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajinci: "U ruskom vojnom vrhu kuha se sukob oko golemih gubitaka"
07.03.2023.
u 14:54
Pogledaj originalni članak

Rusija je izgubila najmanje 130 tenkova i oklopnih transportera u trotjednoj borbi u gradu Vuhledaru u južnoj Ukrajini, objavili su ukrajinski dužnosnici. Oni kažu da je epska borba na ravnici u blizini Vuhledara dovela do najveće tenkovske bitke u ratu dosad i žestokog neuspjeha za Ruse, izvještava New York Times.

Obje strane poslale su tenkove u okršaj, "s Rusima koji su se probijali naprijed u kolonama, a Ukrajincima koji su manevrirali obranom, pucajući iz daljine ili iz skrovišta dok su im ruske kolone dolazile na nišan", piše list. Ostaci ruskih tenkova, raznesenih minama, pogođenih artiljerijom ili uništenih protutenkovskim projektilima, sada se nalaze diljem ovog rudarskog grada.

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine sada navodi da je došlo do pobune ruskih časnika zbog ogromnih gubitaka kod Vuhledara i da odbijaju naredbe da pod svaku cijenu zauzmu grad.

"U ruskom vojnom vrhu kuha se sukob oko golemih gubitaka", objavila je ukrajinska vojska.

"Ove je veljače ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio Rustama Muradova, zapovjednika Istočnog vojnog okruga, u čin general-pukovnika zbog njegovog izvješća o "uspjesima" 155. brigade marinaca na frontu Vuhledar. Sada ruski ministar obrane Sergej Šojgu zahtijeva da general dokaže svoj čin i zauzme grad pod svaku cijenu.

Prema dostupnim informacijama, čelništvo i vojnici brigade odbijaju ponovno krenuti u apsurdnu ofenzivu u koju ih šalje njihovo nesposobno rukovodstvo da jurišaju na dobro utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine, bez ikakve podrške i obuke", objavila je ukrajinska vojska.

155. brigada je Putinova elitna brigada koja je služila u Siriji i nalazi se u Ukrajini od početka rata.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.