divljii neprijatelji

Netanyahu u UN-u: Izrael traži mir dok se bori za svoj život

Benjamin Netanyahu
RONEN ZVULUN/REUTERS
27.09.2024.
u 18:46

Izrael traži mir unatoč borbi za svoj život protiv "divljih neprijatelja" koji žele njegovo uništenje, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u petak u pomno praćenom obraćanju Ujedinjenim narodima.

"Moja zemlja je u ratu, bori se za svoj život", rekao je Netanyahu u govoru na Općoj skupštini UN-a. "Moramo se obraniti od ovih divljih ubojica. Naši neprijatelji ne žele uništiti samo nas, oni žele uništiti našu zajedničku civilizaciju i sve nas vratiti u mračno doba tiranije i terora", dodao je. Netanyahu je govorio dok Izrael nastavlja s napadima na ciljeve proiranskog Hezbolaha u južnom Libanonu u jeku bojazni da bi napadi mogli prerasti u sveopći regionalni rat.

U svom je obraćanju nastojao za sukob okriviti Iran, najvećeg neprijatelja Izraela. Rekao je da se Izrael brani od Teherana na sedam frontova. "Nema mjesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može doseći. A to vrijedi i za cijeli Bliski istok. Daleko od toga da su bili janjad koju se vodi na klanje, izraelski vojnici uzvratili su nevjerojatnom hrabrošću", rekao je Netanyahu i zaradio pljesak dok su neki delegati, uključujući i Irance, izašli iz dvorane.

"Imam još jednu poruku za ovu skupštinu i za svijet izvan ove dvorane: Mi pobjeđujemo", rekao je Netanyahu. 

Izrael će nastaviti s raspravama o prijedlozima za prekid vatre u Libanonu idućih dana, rekao je Netanyahu ranije u petak, dok je Washington upozorio da će daljnja eskalacija otežati civilima s obje strane da se vrate svojim domovima. 

Neki diplomati napustili su dvoranu čim je izraelski premijer došao, objavio je AFP. 

Izraelski ministar vanjskih poslova odbacio je u četvrtak  globalne pozive da se okonča sukob s Hezbolahom i obustave zračni napadi koji su ubili stotine ljudi u Libanonu i pojačali strahove od regionalnog rata.  Rekao je i da se rat u Gazi može završiti ako se Hamasovi militanti, koje podržava Iran i koji su napali Izrael 7. listopada, predaju, polože svoje oružje i oslobode taoce zarobljene u napadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije