IZDRŽAVAJU SMRTONOSNE UDARCE

Tuneli, golemi arsenal projektila, moćan saveznik... Hezbollah je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio

ALI HASHISHO/REUTERS
26.09.2024.
u 13:55

Hezbollah koristi fleksibilno zapovjedništvo i mrežu tunela kako bi održao svoje operacije i izdržao smrtonosne izraelske napade

Hezbollahov fleksibilni lanac zapovijedanja, zajedno s njegovom razgranatom mrežom tunela i golemim arsenalom projektila i oružja koje je ojačao tijekom prošle godine, pomaže mu u borbi protiv izraelskih napada bez presedana, kažu za  Reuters tri izvora upoznata s operacijama libanonske militantne skupine. Izraelski napad na Hezbollah prošlog tjedna ozbiljno je uzdrmao ovu moćnu libanonsku šijitsku militantnu skupinu i političku stranku. U petak je Izrael ubio Ibrahima Aqila, zapovjednika elitnih snaga Hezbollaha, poznatih kao Radwan. U ponedjeljak je zabilježen najkrvaviji dan nasilja u Libanonu u posljednjim desetljećima, kada je, prema podacima ministarstva zdravstva, više od 560 ljudi, uključujući 50 djece, izgubilo život u izraelskim zračnim napadima. Načelnik stožera izraelske vojske, Herzi Halevi, izjavio je da je Aqilova smrt oslabila Hezbollah, dok Izrael tvrdi da su njegovi napadi uništili i tisuće raketa i granata ove organizacije. Međutim, dva izvora upoznata s operacijama Hezbollaha rekla su da je skupina brzo imenovala zamjene za Aqila i druge osobe na visokim pozicijama ubijene u zračnom napadu u petak u južnim predgrađima Beiruta. Vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je 1. kolovoza da skupina brzo popuni praznine kad god neki vođa bude ubijen. Četvrti izvor, dužnosnik Hezbollaha, rekao je da je napad na komunikacijske uređaje izbacio 1500 boraca iz stroja zbog ozljeda, a mnogi su izgubili vid ili su im ruke raznesene.

Iako je to veliki udarac, on predstavlja djelić Hezbollahove snage, za koju se u petak u izvješću američkom Kongresu navodi da broji 40.000-50.000 boraca. Nasrallah je rekao da skupina ima 100.000 boraca. Od listopada, kada je Hezbollah u listopadu počeo pucati na Izrael u znak potpore svom savezniku Hamasu u Gazi, prerasporedio je borce na prva područja na jugu, uključujući neke iz Sirije, rekla su tri izvora. Također je velikom brzinom dopremala rakete u Libanon, predviđajući dugotrajni sukob, rekli su izvori, dodajući da je skupina nastojala izbjeći sveopći rat. Iran je glavni saveznik Hezbollaha i ključni dobavljač oružja za ovu grupu. Hezbollah je najmoćnija frakcija u teheranskoj "Osovini otpora", koja se sastoji od saveznika neregularnih snaga na Bliskom istoku. Oružje koje koriste često potječe iz Irana, Rusije ili Kine. Iako su izvori, koji su tražili da ostanu neimenovani zbog osjetljivosti informacije, znali više o oružju i njegovom porijeklu, nisu pružili detalje. Ured za medije Hezbollaha nije odgovorio na Reutersove upite o ovom pitanju.

Andreas Krieg, viši predavač na Školi sigurnosnih studija na King's Collegeu u Londonu, rekao je da su operacije Hezbollaha poremećene prošlotjednim napadima, ali je umrežena organizacijska struktura grupe pomogla da postane iznimno otporna sila. "Ovo je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio na bojnom polju, ne zbog broja boraca i tehnologije, već zbog svoje otpornosti."

Borbe su se ovaj tjedan intenzivirale. U utorak je Izrael ubio još jednog visokog zapovjednika Hezbollaha, Ibrahima Qubaisija. Hezbollah je, s druge strane, pokazao svoju sposobnost da nastavi s napadima, ispalivši stotine raketa prema Izraelu u sve dubljim ofenzivama. U srijedu je Hezbollah izjavio da je napao bazu izraelske obavještajne službe blizu Tel Aviva, koja se nalazi više od 100 kilometara od granice. U Tel Avivu su se oglasile sirene upozorenja kada su sustavi protuzračne obrane presreli jednu raketu koja je ispaljena s tla.

Hezbollahovi raketni napadi mogući su jer je zapovjedni lanac grupe i dalje funkcionirao, unatoč kratkom prekidu nakon detonacije dojavljivača i radija, izjavila je jedan visoki sigurnosni dužnosnik. Tri izvora su potvrdila da je komunikacija Hezbollaha podržana namjenskom fiksnom telefonskom mrežom, koju su opisali kao ključnu za njihove operacije i koja još uvijek radi, uz korištenje drugih uređaja. Mnogi borci Hezbollaha koriste starije modele dojavljivača, koji nisu bili pogođeni napadom prošlog tjedna. Reuters nije mogao neovisno potvrditi ovu informaciju. Većina ozljeda izazvanih eksplozivnim dojavljivačima zabilježena je u Beirutu, daleko od borbene linije.

Hezbollah je pojačao upotrebu dojavljivača nakon što je svojim borcima u veljači zabranio korištenje mobitela na bojnom polju, kao odgovor na pogibije zapovjednika u napadima. Ako se lanac zapovijedanja prekine, borci na prvoj liniji obučavaju se za djelovanje u malim, neovisnim skupinama koje se sastoje od nekoliko sela u blizini granice, sposobnih za dugotrajnu borbu s izraelskim snagama, dodao je izvor. To je upravo ono što se dogodilo 2006., tijekom posljednjeg rata između Hezbollaha i Izraela, kada su se borci te skupine tjednima držali u selima na prvoj liniji koja je napao Izrael.

Dva izvora istaknula su da je nedjeljni raketni napad, koji je izvršen iz područja južnog Libanona, pokazatelj koliko je dobro skriveno Hezbollahovo oružje, s obzirom na to da su to područje prethodno bila meta izraelskih napada. Vjeruje se da Hezbollah posjeduje podzemni arsenal, a prošlog mjeseca su objavljeni snimci na kojima se vide njegovi borci kako voze kamione s raketnim bacačima kroz tunele. Izvori nisu specificirali jesu li rakete ispaljene u nedjelju dolazile iz tih podzemnih lokacija.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da je u ponedjeljak izraelska vojska uništila desetke tisuća raketa i streljiva Hezbollaha. Također, vojska je priopćila da su napadnute različite vrste oružja, uključujući krstareće rakete dugog dometa, rakete s bojevim glavama težim od 100 kilometara, kratkodometne rakete i eksplozivne bespilotne letjelice. Reuters nije mogao neovisno provjeriti vojne tvrdnje.

Boaz Shapira, istraživač u Almi, izraelskom think tanku specijaliziranom za Hezbollah, rekao je da Izrael tek treba gađati strateške lokacije kao što su rakete dugog dometa i lokacije za bespilotne letjelice. "Mislim da nismo ni blizu završetka", rekao je Shapira. Vjeruje se da se Hezbollahov arsenal sastoji od oko 150.000 raketa, stoji u izvješću američkog Kongresa. Krieg je rekao da su njegove najjače balističke rakete dugog dometa čuvane ispod zemlje.

Hezbollah je godinama gradio mrežu tunela koja se, prema izraelskim procjenama, proteže stotinama kilometara. Izraelska vojska priopćila je da su zračni udari u ponedjeljak pogodili mjesta za lansiranje projektila Hezbollaha skrivena ispod kuća u južnom Libanonu. Hezbolah je rekao da ne postavlja vojnu infrastrukturu blizu civila. Hezbollah od ponedjeljka nije objavio nikakvu izjavu o utjecaju izraelskih napada.

Arsenal i tuneli grupe proširili su se od rata 2006., posebice sustavi za precizno navođenje, rekao je vođa Nasrallah. Dužnosnici Hezbollaha rekli su da je skupina koristila mali dio arsenala u borbama tijekom prošle godine. Izraelski dužnosnici rekli su da je Hezbollahova vojna infrastruktura čvrsto povezana sa selima i zajednicama južnog Libanona, a streljivo i lanseri projektila pohranjeni su u kućama diljem tog područja. Izrael već mjesecima napada neka od tih sela kako bi degradirao Hezbollahove sposobnosti.

Potvrđeni detalji o mreži tunela Hezbollaha još uvijek su oskudni. Prema izvješću Alme, izraelskog think tanka specijaliziranog za analizu Hezbollaha, Iran i Sjeverna Koreja pomogli su u izgradnji te mreže nakon rata 2006. godine. Izrael se već suočava s izazovima u pokušaju istjerivanja Hamasovih zapovjednika i samostalnih borbenih jedinica iz tunela u Gazi. Carmit Valensi, viši znanstveni suradnik na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu, izjavio je da je to jedan od najvećih izazova u Gazi i nešto s čime se mogu suočiti i u Libanonu. On je također napomenuo da se, za razliku od Gaze, gdje su tuneli većinom ručno kopani u pjeskovitom tlu, tuneli u Libanonu nalaze duboko u planinskom kamenu. "Oni su daleko manje dostupni nego u Gazi i mnogo ih je teže uništiti", rekao je Krieg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije