Vuhledar

Ukrajinskoj brigadi koja dvije godine brani grad-tvrđavu u Donjetskoj oblasti prijeti odsijecanje

Foto: Xscreenshot
Ukrajinskoj brigadi koja dvije godine brani grad-tvrđavu u Donjetskoj oblasti prijeti odsijecanje
24.09.2024.
u 14:13
Ruske snage napreduju sjeverno od Ruske snage napreduju sjeverno od Vuhledara, grada-tvrđave u ukrajinskoj Donjetskoj oblastia, grada-tvrđave u ukrajinskoj Donjetskoj oblasti
Pogledaj originalni članak

U siječnju i veljači 2023. godine, 11. i 12. mjeseca šireg ruskog napada na Ukrajinu, 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske porazila je dvostruko veće ruske snage izvan Vuhledara, grada – tvrđave u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti.

72. mehanizirana brigada od tada brani Vuhledar, štiteći ključni sektor crte bojišnice od 1100 kilometara – mjestu gdje južna linija bojišnice ide od zapada prema istoku i potom okreće na sjever i prolazi kroz istočnu Ukrajinu sve do ruske Kurske oblasti, gdje su Ukrajinske trupe isklesale izbočinu od oko 1000 kvadratnih kilometara.

Ali nakon 20 mjeseci u Vuhledaru, 72. mehanizirana brigada od 2000 ljudi sigurno je umorna – a Rusi nastavljaju dolaziti. Nakon što su skoro dvije godine pokušavali i nisu uspjeli istjerati ukrajinsku brigadu iz Vuhledara, ruska 40. brigada marinaca i druge brigade i pukovnije sada ga pokušavaju zaobići i presjeći. I polako im to uspijeva, piše Forbes.

Dok se borbe usporavaju u mnogim drugim sektorima, oko Vuhledara bi se mogle ubrzati, jer Rusi iskorištavaju priliku za koju su se borili od početka 2023. godine. Frontelligence Insight, ukrajinska analitička grupa, preporučila je da se “drži Vuhledar na oku jer bi tamošnja situacija mogla postanite vrlo dinamična.”

Minirani putevi i polja oko Vuhledara postali su smrtonosna zamka za ruske napadače. Uobičajeno je da Rusi napadaju u desecima oklopnih vozila plus motociklima i kolicima za golf. Jednako je uobičajeno da Ukrajinci većinu napadača unište minama, bespilotnim letjelicama, topništvom i protutenkovskim projektilima.

Duge dvije godine držanja linije

Ali ceste kroz Vodiane, nekoliko kilometara sjevernije, manje su opasne. I upravo ovdje Rusi napreduju pod okriljem ratnih zrakoplova koji bacaju snažne klizne bombe. Ukrajinski centar za obrambene strategije zabilježio je u nedjelju šest ruskih napada na tom području.

72. mehanizirana brigada je relativno dobro opremljena tenkovima T-64, borbenim vozilima BMP-2 i haubicama M-109. Ali čak ni najbolje opremljena brigada ne može zauvijek držati liniju – a dvije godine je dugo vrijeme za borbu bez pauze za cijelu jedinicu.

Samo pitajte 47. mehaniziranu brigadu ukrajinske vojske. Ta se brigada neprekidno borila na jugu i istoku počevši od lipnja 2023. godine, primajući stalnu opskrbu borbenim vozilima američke proizvodnje M-2 Bradley kako bi održala svoje bataljune u punoj snazi. Ali nakon 15 mjeseci borbe, brigada je bila iscrpljena – i konačno je ovog mjeseca rotirana s prve crte bojišnice unatoč nedostatku dobro opremljenih brigada koje bi je zamijenile.

72. mehanizirana brigada postigla je rijedak podvig: branila je isti grad na prvoj liniji gotovo dvije godine protiv konstantno većih neprijateljskih snaga. Sada im treba pomoć — ako ne i zamjena.

Ali tko ih može zamijeniti?

Ukrajinske oružane snage istovremeno napadaju Kursk dok se brane na istoku i jugu. Vrlo su razvučeni. A 14 novih brigada koje vojska uspostavlja očajnički nedostaju moderna vozila. Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, ima dovoljno vozila za potpuno opremanje samo četiri brigade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.