istraživanje otkrilo

Više od 31 posto mladih bi napustilo BiH: Otkriveni su i razlozi

Više od 31 posto mladih bi napustilo BiH: Otkriveni su i razlozi
23.10.2024.
u 08:48
Istraživanje je provedeno na uzorku od 8.943 mladih iz jugoistočne Europe, starosti od 14 do 29 godine, a pokazalo je da njih 23 posto bolju plaću vidi kao jedan od ključnih razloga za iseljenje iz države
Pogledaj originalni članak

Od svih zemalja jugoistočne Europe najviše mladih iz Sjeverne Makedonije, njih 42,67 posto, izrazilo je želju da napusti državu zbog loših socijalnih, životnih i ekonomskih standarda i uvjeta, a na drugom mjestu su mladi iz BiH, navodi se u objavljenom istraživanju Fondacija "Fridrih Ebert".

Prema rezultatima "Studije o mladima iz jugoistočne Europe 2024", u Bosni i Hercegovini bi 31,18 posto mladih emigriralo, a u Albaniji taj postotak iznosi 36,95, prenijele su podgoričke Vijesti. Što se drugih država u regiji tiče, u Hrvatskoj je 21,62 posto mladih izrazilo potrebu da napusti državu. Situacija je slična i na tzv. Kosovu, gdje je 27,83 posto mladih nezadovoljno životnim standardima.

U Srbiji i Sloveniji 25 posto mladih pokazalo je potrebu da napusti državu, a u Grčkoj taj broj iznosi 31,26 posto. U Bugarskoj i Rumuniji istraživanje je pokazalo najmanju volju mladih za napuštanjem svojih zemalja.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 8.943 mladih iz jugoistočne Europe, starosti od 14 do 29 godine, a pokazalo je da njih 23 posto bolju plaću vidi kao jedan od ključnih razloga za iseljenje iz države. Da ekonomski faktori i prilike imaju bitnu ulogu u emigraciji mladih istaklo je 67 posto ispitanika, dok je za njih 62 posto korupcija najveći problem s kojim će se njihove zemlje suočiti sljedeće desetljeće, prenosi Tanjug.
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.