Dobar nož pri pripremi jela zlata vrijedi, zna to svaki kuhar.
I dok neki troše silno bogatstvo na skupe noževe, neki jednostavno znaju što s njima rade krivo.
Ovo su neke pogreške koje radimo gotovo svi kad je riječ o kuhinjskim noževima...
Koristimo pogrešne noževe
Nije svaki nož isti i ne bi ste trebao koristiti jedan nož za sve. Može vam u jednom trenutku biti lakše posegnuti za nožem koji vam je pred nosom, no za rezanje mesa ili kruha biste zaistza trebali uzeti onaj koji je tome i namijenjen.
Stavljate noževe u perilicu posuđa
Noževe biste zaista trebali izbjegavati stavljati u perilicu posuđa ako želite da ostanu što duže oštri i služe svrsi. Operite ih odmah nakon uporabe i to ne u prevrućoj vodi. U perilici se noževima može s lakoćom oštetiti oštrica, a onda biste vjerojatno požalili što ih niste oprali " na ruke".
Režete namirnice na glatkim daskama za rezanje
Može izgledati vrlo elegantno da režete namirnice na, primjerice, staklenoj dasci za rezanje. Na taj ćete način prije uništiti noževe. Svaki put kada zarežete namirnicu i nož dotakne staklenu površinu, oštrica noža se oštećuje. Birajte drvenu dasku za rezanje. Znamo da ju je teže čistiti i održavati čistom nego staklenu, ali ako želite sačuvati noževe, znate što vam je činiti.