Agencija za sigurnost hrane BiH, uz financijsku podršku UNICEF-a, provela je istraživanje kvalitete soli na bh. tržištu za 2017. godinu. U okviru istraživanja s područja 16 gradova i općina u BiH uzeto je 260 uzoraka pakiranja soli za ljudsku prehranu, koja je podvrgnuta laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre.
Manje nepravilnosti
Prema rezultatima laboratorijskih analiza u pogledu sadržaja arsena i bakra, svi uzorci bili su u skladu s važećim propisima, dok su najčešće nepravilnosti bile nepropisno deklariranje i jodiranje soli. - Na ovaj korak smo se odlučili imajući u vidu koliko je kuhinjska sol važan parametar u prehrani ljudi uzimajući u obzir i aspekt zdravlja, a posebno s aspekta jodiranja soli gdje se već od 1954. provodi obvezno jodiranje. Što se tiče veze između utjecaja na zdravlje i nedovoljno jodirane soli, neodgovarajući unos joda kod osjetljivih kategorija, kao što su trudnice, dojilje i dojenčad, može imati najizraženije posljedice za zdravlje. Nedostatak joda kod trudnica dovodi do usporenoga rasta i razvoja fetusa, poremećaja vida i sluha, usporenoga mentalnog sazrijevanja i mentalne retardacije, kazao je Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH. Dodao je da su jodna deficijencija i vezani poremećaji na području Bosne i Hercegovini još od davnina prepoznati kao značajan javno-zdravstveni problem, pa je obvezno jodiranje soli na ovim prostorima uvedeno još od 1954. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović istaknuo je kako je važno da bh. građani imaju valjane informacije, a informacija o kvaliteti soli je od velike važnosti.
Izrada dokumenata
- Koliko je to važno, najbolje ilustrira činjenica da je to predmet obrazovanja u programima svih osnovnih škola, značaj razvoja mladih ljudi, biološki razvoj kroz konzumiranje soli, kazao je ministar Vujanović. Aida Filipović Hadžiomeragić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazala je kako je jodni status školske djece najbolji pokazatelj za cijelu populaciju, a on kod nas pokazuje umjereni deficit. Jedan od razloga je i stupanj jodiranosti soli. Poznato je da se jod ne može u dovoljnoj količini unijeti bez unosa soli. Dodala je i da ljudi prave pogreške kada je riječ o kupnji i skladištenju soli. - Treba znati da se sol treba držati na suhom i tamnom mjestu, te da u roku od tri mjeseca sol ispari, što znači da ga nećete dobiti ako kupiti velike količine i pri tome je nepropisno skladištite, kazala je Aida. Prikupljeni podaci o kvaliteti soli će biti osnova za izradu strateških dokumenata, znanstvenih i stručnih studija te davanje odgovarajućih preporuka nadležnim tijelima u BiH u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.