Akademija likovnih umjetnosti - Mjesto susreta umjetnosti i znanosti

09.12.2023.
u 15:11
Ulogu u društvu i obrazovanju Akademija prožima kroz strukturirano i specijalizirano obrazovanje iz likovnih umjetnosti - slikarstva, kiparstva, grafike, ali i scenarija i režije
Pogledaj originalni članak

Ideja, volja i inspiracija - najvažnije stvari koje imaju studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. U poticajnom i jedinstvenom okružju kampusa i zgrade u Širokom Brijegu kroz predan rad razvijaju se mašte novih umjetničkih imena koja imaju misiju obogaćivati društvo i razvijati kulturnu baštinu cjelokupnog čovječanstva. Misija je započela 1996. godine zahvaljujući franjevcima kao inicijatorima pokretanja Akademije te uglednim profesorima i likovnim umjetnicima. Danas Akademija slovi kao moderna i autoritativna institucija u umjetničkom te kulturno-obrazovnom prostoru u visokoškolskom obrazovanju.

Studijski programi

Na preddiplomskom studiju likovnih umjetnosti studenti biraju jedan od tri smjera: Slikarstvo, Kiparstvo ili Grafiku te na diplomskom studiju također mogu nastaviti iste smjerove: Slikarstvo, Kiparstvo ili Grafiku, ali se odlučiti i za neke od novih studijskih smjerova kao što su Grafički dizajn, Scenarij i Režija. - Prepoznatljivost i unikatnost Akademije likovnih umjetnosti ogleda se u tome da smo jedina akademija likovnih umjetnosti u BiH koja ima doktorski studij za smjerove slikarstva, kiparstva i grafike. Ujedno smo i jedina akademija na svijetu na kojoj je doktorski studij koncipiran po planu i programu specijaliziranom za sakralnu umjetnost. Naš doktorski studij Ars Sacra razvio se iz istoimenog poslijediplomskog magistarskog studija i za njega postoji značajno zanimanje, što pokazuje i broj upisanih studenata te onih koji su na njemu do sada stekli titule doktora umjetnosti - ističe dekan prof. dr. sc. Svetislav Cvetković. Kroz nastavne procese u kojima je praktična nastava glavni i najzastupljeniji oblik nastave, studenti razvijaju svoje umjetničke vještine, stvaralački izraz i razumijevanje teorijske nastave. Svoju ulogu u društvu i obrazovanju Akademija prožima kroz strukturirano i specijalizirano obrazovanje u različitim granama likovnih umjetnosti, poput slikarstva, kiparstva, grafike, grafičkog dizajna i slično. Osim obrazovne uloge, Akademija organiziranjem izložbi, radionica i događanja potiče i podržava rad umjetnika te tako doprinosi kulturnom životu šire zajednice. Praktična nastava izvodi se u klasama Akademije, specijaliziranim radionicama za obradu metala i stakla, u nastavnim bazama, osnovnim i srednjim školama u kojima studenti obavljaju nastavnu praksu. Studenti ističu kako im praktična nastava pruža stvarne izazove. - Omogućava nam da primijenimo teoriju u praksi, suradnja s profesorima je izvrsna, savjetuju nas, pružaju potporu i potiču naš osobni i umjetnički rast i razvoj. Ovako učimo i radimo, odnosno radimo i učimo, to nam ostavlja dovoljno prostora da uz fakultet živimo i uživamo u studentskom životu – kazao je Toma Galić, student 1. godine diplomskog studija smjera Kiparstvo.

Budući da su umjetnička ostvarenja jedan od temeljnih ciljeva rada Akademije likovnih umjetnosti, nastavnici kontinuirano sudjeluju u međunarodnim umjetničkim projektima koji rezultiraju izložbama ili različitim vrstama prezentacije umjetničkih djela. Pokrenute su radionice za obradu metala i stakla, a u njihovu sklopu osposobljene su ljevaonica i radionica za izradu vitraja. Radionice su otvorene za suradnju s drugim umjetnicima koji u njima mogu realizirati vlastite projekte. Pokretanjem radionica otvorena je mogućnost suradnje s gospodarstvom, što predstavlja i proširenje djelatnosti Akademije na izvannastavni sektor te je u relativno kratkom vremenu u kojemu su otvorene već ostvareno niz projekata izrade vitraja za sakralne objekte u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Akademija ima potpisane sporazume o suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, Akademijom likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju i s Umjetničkom akademijom u Splitu. U suradnji sa Sveučilištem Sjever iz Varaždina i Koprivnice pokrenut je Diplomski studij grafičkog dizajna. Pokazatelj značaja i ugleda Akademije jest i činjenica da su tijekom dvadeset i osam godina postojanja kroz njezine klase prošli studenti iz BiH, Hrvatske, Ukrajine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Njemačke, Italije, Kanade, Kosova i Slovačke. Dekan Akademije prof. dr. sc. Svetislav Cvetković naglašava međunarodne projekte kao važan dio razvoja Akademije. - Bili smo domaćini i suorganizatori značajnog umjetničkog projekta “Interacademia”. U sklopu ERASMUS+ programa naši profesori su boravili u radnim posjetima Sveučilištu u Sevilli i Splitu. Kada su planovi za budućnost i daljnji razvoj u pitanju, Akademija se drži strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru, koja se kontinuirano razvija, ali i vlastitih posebnosti po kojima se razlikuje od ostalih ustrojbenih jedinica Sveučilišta – kazao je Cvetković. Nastavit će se unaprjeđivanje i razvijanje postojećih planova i programa, održavanje visoke razine kvalitete nastave i nastavnih procesa te ulaganja u infrastrukturu i jačanje tehnoloških kapaciteta kako bi se studentima omogućili što bolji uvjeti za razvijanje i jačanje umjetničke prakse.

Infrastrukturni projekti

U tijeku je rekonstrukcija glavne zgrade, jednog krila kiparskog odjela i radionice za obradu metala i stakla. Posebno se ističe prilagodba prostorija Akademije studentima i osobama s invaliditetom te širenje galerijskih kapaciteta potrebnih kako bi se i prostorno odgovorilo na potrebe proistekle iz pokretanja novih studijskih programa. Organiziranjem izložbi, radionica te brojnih prezentacija studenti predstavljaju vlastiti umjetnički izričaj i tako osluškuju i prikupljaju povratne informacije javnosti u vezi sa svojim umjetničkim radom. Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu riznica je umjetnika Sveučilišta u Mostaru, a student Toma potvrđuje da se trud i rad isplate te budućim studentima poručuje: “Dođite i upišite se! Trudite se, upijajte pruženo znanje - ako je umjetnost vaš životni put, zasigurno nećete požaliti!” •

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.