JEDNOSTAVNO JE

Ako danas roštiljate, ovo su savjeti uz koje ćete najbrže i najlakše očistiti roštilj

Foto: shutterstock
Ako danas roštiljate, ovo su savjeti uz koje ćete najbrže i najlakše očistiti roštilj
01.05.2020.
u 07:13
Ne treba uvijek biti tlaka, zapravo je prilično jednostavno, uvjerit ćete se kad vidite kako rešetka blista
Pogledaj originalni članak

Neki se ipak neće odreći tradicije pa će 1. svibnja proslaviti na klasičan način - roštiljanjem. Ispeći i pojesti je lako, a što s prljavom rešetkom koja ostaje nakon toga?

Donosimo nekoliko savjeta kako ju najlakše i najbrže očistiti.

Ocat

Već je dobro poznato da je odličan za čišćenje, a u trenu će ukloniti prljavštinu od pečenja s rešetke za roštilj. Samo slijedite ove jednostavne korake: ulijte dvije čaše octa u bocu za raspršivanje i dodajte dvije čaše vode. Otopinu raspršite po vrhu i dnu rešetki roštilja i dok ih ne natopite. Pustite da se suše barem 10 minuta. U međuvremenu, izlijte preostalu otopinu i bocu napunite samo octom. Raspršite ocat po aluminijskoj foliji i s njom protrljajte unutrašnjost roštilja. Ispiranje nije potrebno.

Perilica

Ako želite brzo očistiti svoj roštilj, zaboravite mitove o tome da je vaša perilica posuđa previše abrazivna za čišćenje rešetki roštilja. Kako bi rešetke pripremili za perilicu posuđa, najprije ih namočite u vodu, uklonite tvrde ostatke hrane, a onda ih postavite na donju rešetku u perilici posuđa i izaberite posebnu mogućnost Intensive Zone. Dok uživate u desertu, vaša perilica posuđa čisti umjesto vas.

Sodabikarbona

Žičanu rešetku možete očistiti i smjesom sode bikarbone i vode. Nakon nekog vremena rešetku obrišite suhom krpom. Bilo bi dobro da rešetku stavite na roštilj tako da vatra i žar spale ostatak nečistoće prije nego što krenete s pripremom hrane.

Luk

Još jedan trik za skidanje masnoće je luk. Na vilicu nabodite jednu polovicu i trljajte po rešetki dok se ne ukloni sva prljavština. Osim luka možete isto napraviti i s pivom. Natopite novinski papir i trljajte. Jedna stvar koju ne biste trebali koristiti su jake kemikalije i viokotlačni uređaji te sredstvo za čišćenje pećnice.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.