Kolači s jabukama i orasima uvijek mirišu na djetinjstvo i bakine kolače. Svaka kućanica za ovaj recept ima svoju verziju izvedbe i kombinaciju tijesta i nadjeva. Ovo je jedna od verzija „lijene pite“ koja se radi sa klasičnim sočnim biskvitom. Za nadjev se može koristiti i omekšali džem ili marmelada sa ili bez dodataka oraha, lješnjaka ili grožđica.
Sastojci:
Biskvit:
• 4 jaja
• 6 žlica šećera
• 1 vrećica vanilija šećera
• 1 dcl ulja
• 1 dcl mlijeka
• 200 g brašna
• 1 prašak za pecivo
Nadjev:
• 1 kg jabuka
• 100 g oraha
• 4 žlice šećera
• malo cimeta
Priprema:
1. Za nadjev, jabuke oguliti, izrendati i staviti u posudu da se dinstaju. Jabukama dodati šećer i ako jabuke nisu dovoljno kisele, malo limuna.
2. Pustiti da se jabuke dinstaju dok ne ispari tekućina iz jabuka, nekih 10-ak minuta. Po želji dodati cimet.
3. Orahe sitno isjeckati i dodati u dinstane jabuke pred sami kraj dinstanja. Dinstane jabuke i orahe skloniti sa vatre.
4. Za izradu biskvita, u drugoj posudi miksati jaja i šećer u koji ste dodali vanilija šećer. Miksati dok smjesa ne bude dobro izrađena.
5. Brašnu dodati prašak za pecivo i malo izmiješati.
6. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje i mlijeko, a nakon toga postepeno dodavati brašno. Sve lagano miješati žlicom dok se smjesa ne sjedini. Smjesu ne miješati mikserom pri dodavanju ulja, mlijeka i brašna da bi biskvit bio rahliji.
7. Pleh veličine 36x24cm premazati maslacem ili margarinom i posuti brašnom.
8. U pleh uliti polovinu smjese za biskvit i staviti peći na 180°C 10-ak minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici.
9. Na zapečeni biskvit pažljivo rasporediti nadjev s jabukama i orasima.
10. Sve preliti drugom polovinom biskvitne smjese i vratiti u pećnicu.
11. Kada je biskvit dobio zlatno smećkastu boju, nakon 20-ak minuta, vaditi iz pećnice.
12. Kolač posuti šećerom u prahu i ostaviti da se ohladi.