Zamijesiti podatna i mekana peciva prava je umjetnost u kuhinji, a ako pronađete dobar recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna.
Food blogerica Jeka Marić osmislila je recept za tako dobre pogačice. Tajna je, kaže, u svinjskoj masti, zbog koje je tekstura ovog peciva savršeno mekana. Napraviti ih zaista je jednostavno, ali i jeftino – jer vam treba nekoliko osnovnih sastojaka koje zasigurno imate doma, prenosi Zadovoljna.hr.
Peciva sa svinjskom masti – sastojci:
- 500 + 50 g brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice šećera
- 150 ml mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 250 g svinjske masti
- 1 cijelo jaje
- 1 bjelanjak
Za premaz:
- žumanjak
- malo ulja
- krupna sol
Peciva sa svinjskom masti – priprema:
- U toplo mlijeko staviti žličicu brašna i šećera, izmrviti kvasac, promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira.
- U veću zdjelu staviti mast, jaje i bjelanjak (žumanjak odvojiti i ostaviti sa strane za premaz), sve dobro promiješati pa dodati brašno i aktivirani kvasac.
- Zamijesiti tijesto i odmah ga razvući na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jednog centimetra.
- Premazati mješavinom žumanjka i ulja i posuti krupnom soli. narezati na oblik po želji. Štapići blogerice Jeke dimenzija su šest puta dva centimetra.
- Štapiće staviti na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Genijalni recept za peciva bez čekanja je podijelila blogerica Jeka koja objavljuje na ovom linku.