Mogao bi uslijediti novi rast cijena

Bh. građane čeka teška jesen, moguća nova poskupljenja hrane i registracije vozila

Bh. građane čeka teška jesen, moguća nova poskupljenja hrane i registracije vozila
21.09.2024.
u 12:55
Nakon poprilično uspješne ljetne sezone, što se vidi i po sve većoj posjećenosti turista, BiH očekuje jesen koja bi većini bh. građana mogla donijeti velike probleme.
Pogledaj originalni članak

Već se sada naziru neki od problema koji bi mogli sljedećih mjeseci zadesiti građane, a među njima je najveći problem novi rast cijena. Tako nas, po svemu sudeći, čeka teška jesen, nakon koje bi mogla uslijediti još teža zima. No, ono što najviše zabrinjava sve je rast cijena hrane.

Suša uništila plodove

Suša je u velikoj mjeri uništila ovogodišnju proizvodnju, što za posljedicu ima manje domaćih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, a čije su cijene već drastično skočile. U jednom trenutku na bh. tržnicama kilogram rajčice stajao je do 8,50 KM, a porasle su cijene i ostalih vrsta povrća pa se tako za kilogram češnjaka izdvajalo između osam i 10 maraka. Kiše koje su pred ovogodišnju žetvu pšenice zadesile Europu umanjile su urod i kvalitetu ove žitarice, što će se odraziti na njezinu cijenu. Zbog toga bi, kako kažu poljoprivrednici, moglo doći do poskupljenja pšenice. Upozoravaju da će se to, najvjerojatnije, odraziti i na cijene brašna, ali i pekarskih proizvoda. U problemu su i farmeri jer se ove godine suočavaju s mnogo manjim prinosom kukuruza, što znači da ni stočne hrane nema dovoljno. S obzirom na to da je ova žitarica podbacila i u okruženju, morat će kupovati više industrijske hrane, što će povećati cijenu njihove proizvodnje. - To bi moglo dovesti do poskupljenja žive vage stoke, a onda, lančano, i mesa. Zato moramo dobro osmisliti jesensku sjetvu u smislu da se sije ono što će najprije donijeti stočnu hranu - kazao je nedavno za Srpskainfo predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković. Za očekivati je, navode stručnjaci, da poraste i uvoz koji, ionako, već godinama pravi problem domaćim proizvođačima. Osim hrane, postoji mogućnost da će doći i do poskupljenja registracija vozila u Republici Srpskoj. Kako je pisao Glas Srpske, na adresu Agencije za osiguranje RS-a stigla je inicijativa kojom se traži povećanje cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, a ako zahtjev dobije “zeleno svjetlo”, vozači u Republici Srpskoj morat će izdvojiti više novca za registraciju automobila. U Agenciji za osiguranje kažu da je inicijativu uputio Izvršni odbor Udruge društava za osiguranje RS-a pri Gospodarskoj komori RS-a koji predlaže povećanje premije za 1,5 posto.

Trajno financiranje

- Inicijativa će biti razmatrana u idućem razdoblju i u ovom trenutku je preuranjeno da iznosimo ocjene o opravdanosti povećanja cijena premija - rekli su iz Agencije za Glas Srpske te podsjetili da je cijena premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u RS-u posljednji put povećana u ožujku prošle godine, i to za 18 posto u odnosu na prethodni cjenik. Razlog za novo povećanje premije Izvršni odbor Udruge društava za osiguranje obrazložio je potrebom da se osigura trajno i adekvatno financiranje aktivnosti Zaštitnog fonda na uspostavljanju i radu središnje elektroničke evidencije. - Izmjene i dopune Zakona o obveznim osiguranjima u prometu RS-a propisale su formiranje središnje elektroničke evidencije baza podataka za koju podatke prikuplja, obrađuje i čuva Zaštitni fond. Spomenuta zakonska rješenja nisu predvidjela način financiranja uspostavljanja i rada središnje elektroničke evidencije, zbog čega u cilju osiguranja izvora financiranja predlažemo da se izmijeni tarifa premije i cjenik za osiguranje motornih vozila u RS-u tako da se uveća jedinstvena osnova premija za 1,5 posto - navedeno je u zahtjevu udruga, piše Glas Srpske. U udrugama za zaštitu potrošača, pak, smatraju kako zahtjev za osiguranja vozila nije opravdan te da su građani već odavno u začaranom krugu poskupljenja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.