Visočanin Halim Zukić na 70 hektara velikoj površini u pet je godina sam napravio arboretum

BiH dobiva park "Zvjezdana noć" nadahnut umjetnikom Van Goghom

20.09.2024.
u 16:33
U ovom prirodnom amfiteatru bilje čini glavni dio instalacije, a uglavnom se radi o začinskom, aromatičnom i ljekovitom bilju poput kadulje, pelina i kamilice
Pogledaj originalni članak

U središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, nedaleko od Visokog, niknuo je land art park inspiriran Van Goghovom Zvjezdanom noći. Visočanin Halim Zukić na 70 hektara velikoj površini u pet je godina sam napravio arboretum u kojem su korišteni isključivo prirodni materijali, a najveća je intervencija sadnja bilja i drveća, piše punkufer.hr.

"Zvjezdana noć" u BiH nalazi se tek nekih desetak kilometara od obližnje autoceste, ali u netaknutoj prirodi, što je Zukić poštovao prilikom izvođenja radova na parku.

Na ideju je došao promatrajući spiralne tragove traktorskih guma u zemlji koji su ga podsjetili na djelo koje je Van Gogh naslikao u sanatoriju 1889. godine.

U ovom prirodnom amfiteatru bilje čini glavni dio instalacije, a uglavnom se radi o začinskom, aromatičnom i ljekovitom bilju poput kadulje, pelina i kamilice. Ono je posađeno da tvori krugove i spirale, a i boje prate predložak. Tako lavanda, najbrojnija biljka u parku, raste u šest nijansi plave i ljubičaste.

Oživljavanje lokalne priče

U parku su uređeni i putovi i čak 12 jezeraca koja se prirodno filtriraju. Jedno će biti kupalište, dok ostala pripadaju životinjama koje su se ondje zatekle ili se doselile, poput rijetkih turkmenistanskih konja pasmine Akhal-Teke.

Zukić je po okolnim selima otkupio i preselio stare autohtone kuće, pa i one obogaćuju kompleks svojom poviješću i oživljavaju lokalne priče. A u budućnosti bi park trebao dobiti i zone za piknik i rekreaciju, ugostiteljsku ponudu, umjetničku zonu i muzej.

Želja je vlasnika da park postane mjesto na kojem će posjetitelji ostvariti kontakt s prirodom, ali i s umjetnošću. Među ostalim, planira ugostiti domaće i strane land art umjetnike koji bi na tom mjestu mogli postavljati svoje instalacije. Sudeći prema fotografijama i videozapisima, arboretum koji se proteže na čak 70 hektara već je izrađen do mjere da se može reći da je ideja Halima Zukića o "slikanju" Van Gogha u Visokom uspješno realizirana. Redatelj Tarik Hodžić snimio je o njegovu pothvatu i film pod nazivom "The Starry Night u Bosni" koji je premijerno emitiran u ožujku ove godine. Hodžić je objasnio za Al Jazeeru Balkans kako već dvadesetak godina poznaje Zukića te kako ga je on jednom zgodom, krajem ljeta 2018. godine, pozvao na svoje imanje u Lužnici kod Visokog i predstavio ideju na kojoj je počeo raditi. - Došli smo do jednog brežuljka i počeo mi je objašnjavati kako je, gledajući pejzaž s te lokacije, shvatio da ga podsjeća na Van Goghovu sliku "Zvjezdana noć" i da je odlučio napraviti tematski park inspiriran tim umjetničkim djelom - prisjeća se redatelj koji je odmah razvoj tog projekta poželio i dokumentirati.

Uz arboretum, sadi i začinsko bilje, ističe kako devedeset posto biljaka u parku spada u paletu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, a njegov park nastanile su i razne životinje.

Različiti sadržaji

Osim konja, u kompleksu su i srne, jeleni, patke, guske, labudovi i mnoge druge ptice, piše klix.ba.

- Ovo je relativno blizu civilizacije, 12 kilometara od autoceste, ali priroda je netaknuta i prioritet imaju oni koji su ovdje bili prije nas, priroda i životinje. Mi smo uljezi, koliko god bili pažljivi, remetimo njihov svijet, tako da nastojimo što manje skrnaviti prirodu - izjavio je Zukić, inače vlasnik tvrtke Interšped Sarajevo, koja se bavi transportom, logistikom i skladištima.

U budućnosti će park, koji je još u nastajanju, nuditi različite sadržaje kao što su dječja igrališta, adrenalinski park, ljetna pozornica s više od 700 sjedećih mjesta, zona za piknik, ugostiteljska ponuda, art zona i muzej o povijesti i kulturi tog kraja te autokamp, glamping i hotel.

- Baš kao što je veliki Antonio Gaudi gradio La Sagrada Familiju, tako smo mi razvijali naš park, ne znajući njegov konačni izgled, ponekad ni sljedeći potez - kazao je Zukić za Al Jazeeru.

Zukić je kazao kako je ovaj projekt ostavio veliki trag u njegovu životu, promijenio ga te kako će taj park, kao i Van Goghovo djelo, govoriti sam za sebe.

Inače, Zvjezdanu noć Van Gogh je naslikao u sanatoriju, gdje je boravio 1889. inspiriran pogledom kroz prozor svoje sobe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.