Nitko ne želi e-aute

BiH na dnu liste u Europi, a za spori punjač naplaćuju i do 50 KM

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
punionica električnih automobila
Foto: Fena
punionica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
punionica električnih automobila
26.09.2024.
u 17:12
Jedna od ključnih barijera u razvoju elektromobilnosti u BiH je nedovoljno razvijena infrastruktura, gdje dominiraju većinom spore punionice i samo jedna brza duž cijelog koridora
Pogledaj originalni članak

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 106 električnih vozila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za oko 15%, kada je uvezeno 125 takvih vozila. U isto je vrijeme zabilježen veliki rast uvoza hibridnih vozila za više od 70%. Istraživanje temeljeno na podacima Eurostata iz 2022. koje je objavljeno krajem lipnja pokazalo je da su BiH i Sjeverna Makedonija europske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila.

Kako je navedeno, BiH je na dnu liste sa samo 0,01% električnih vozila. Jedna od ključnih barijera u razvoju elektromobilnosti u BiH je nedovoljno razvijena infrastruktura, gdje dominiraju većinom spore punionice i samo jedna brza duž cijelog koridora, rečeno je u okviru Sarajevskog energetskog i klimatskog tjedna koji se održava od 23. do 27. rujna 2024. Dodatni gorući problem, osim ishodovanja građevinske dozvole, je i cijena za uslugu punjenja, gdje vlasnici punionica uz ugostiteljske objekte, trgovačke centre, hotele i sl., za ove usluge vrše naplatu u rangu od 5 do 50 KM na sporom AC punjaču, što je znatno više od stvarnog utroška električne energije.

Miro Sesar, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, na zajedničkom sastanku Udruge za elektromobilnosti i Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koje djeluju pri Gospodarskoj komori FBiH prezentirao je stanje na tržištu, s posebnim osvrtom na broj novoregistriranih električnih i hibridnih vozila prije i nakon usvajanja odluke Vijeća ministara BiH o suspenziji carine pri uvozu električnih vozila i smanjenju iste na 5% pri uvozu hibridnih vozila.

Pri analizi tržišta istaknut je i značaj subvencije po odluci Vlade FBiH pri kupnji novih električnih vozila, ali da za što bolje rezultate ove dvije mjere moraju biti sinkronizirane u vremenskom smislu. U tom smislu ukupno tržište automobila za prvih sedam mjeseci 2024. bilježi 7427 vozila, dok u 2023. za isto razdoblje bilježi 6941 vozilo. Ukupno tržište električnih i hibridnih vozila za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi ukupno 422 vozila, dok u 2023. za isto razdoblje bilježi 336 vozila. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.