Od danas

Počela primjena registra pedofila u FBiH, u registar u RS-u upisano 247 osoba

26.09.2024.
u 16:47

Prilikom prijama u radni odnos ili angažiranja osoba za obavljanje poslova koji uključuju neposredni kontakt s djecom provjeravat će se je li ta osoba upisana u ovaj registar

Iako je Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, kolokvijalno nazvanom registar pedofila, već na snazi, njegova primjena u praksi je počela danas. Na snagu je stupio i pravilnik o načinu vođenja registra kojim se uređuju sva značajna pitanja. U registar koji će se voditi po načelu kartoteke i elektroničke baze podataka bit će upisane sve osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv spolne slobode i morala koja su počinjena prema djeci i maloljetnicima, a prema Kaznenom zakonu FBiH. Uz osnovne osobne podatke o osuđenoj osobi, sve sudske odluke, DNK profil, fotografije, u registar će se unositi i informacije značajne za fizičko prepoznavanje osuđenika, čak i pri svakom javljanju nadležnoj jedinici županijskoga MUP-a. Zanimljivo je da je policija u obvezi fotografirati lice osuđene osobe svaki put prilikom javljanja u nadležnu jedinicu MUP-a.

- U Republici Srpskoj 2018. je uspostavljen registar osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. U registar pedofila u RS-u upisano je 247 osoba i podaci se vode trajno - izjavio je ministar pravosuđa RS-a Miloš Bukejlović. - Kada je riječ o rasponu kazni za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djeteta, Kaznenim zakonom RS-a propisane su različite kazne zatvora u najduljem trajanju do 30 godina - rekao je Bukejlović, javlja Srna. Naveo je da je za kvalificirane oblike pojedinih kaznenih djela, kao što je obljuba s djetetom mlađim od 15 godina, moguće izreći kaznu doživotnog zatvora. Bukejlović je istaknuo da u Republici Srpskoj ne može boraviti osoba pravomoćno osuđena za kaznena djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a da nije upisana u registar pedofila koji se vodi pri MUP-u RS-a. Kazna zatvora za ova djela ne može se zamijeniti novčanom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije