Projekt "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH"

BiH uz potporu EU podignula razinu zaštite autorskog prava, patenata, industrijskog dizajna...

BiH uz potporu EU podignula razinu zaštite autorskog prava, patenata, industrijskog dizajna...
25.10.2024.
u 12:42
Pogledaj originalni članak

Kreatori pisane riječi, inovatori, stvaratelji novih vrijednosti u Bosni i Hercegovini imat će znatno bolju zaštitu svojih autorskih i srodnih prava u skladu s usklađivanjem bh. zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Dobre vijesti za sve one koji proizvode svoj sadržaj, ali i ljude koji su svoje znanje, umijeće i iskustvo uložili u razvoj industrijske proizvodnje. Razlog?

Projekt "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH", koji je financirala Europska unija s 1,8 milijuna eura, uspješno je završen nakon tri godine posvećenog rada na jačanju svih aspekata intelektualnog vlasništva u našoj zemlji, a jučer su se tom prilikom predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, projektni tim, kao i ključni partneri, okupili kako bi obilježili uspjehe ovoga projekta. Projekt je počeo u listopadu 2021. godine te se odvijao s Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u cilju unaprjeđenja pravnog okvira za zaštitu intelektualnog vlasništva u skladu s europskim standardima s posebnim fokusom na poboljšanje zakonske regulative u BiH, uključujući zaštitu autorskog i srodnih prava, patenata, žigova, industrijskog dizajna, oznaka zemljopisnog podrijetla i poslovnih tajni kao prava intelektualnog vlasništva.
Novi zakoni

Jučer se jasno moglo čuti kako završetak projekta donosi iznimne rezultate te ostvaruje značajan napredak u osnaživanju kapaciteta BiH za zaštitu domaćih inovacija i intelektualnog vlasništva na međunarodnoj razini. O obujmu posla dovoljno govore i činjenice da je u cilju usklađivanje s EU acquisom pripremljeno devet zakona i 11 pripadajućih podzakonskih akata koji će, nakon usvajanja, harmonizirati zakonodavstvo Bosne i Hercegovine s EU standardima.

Radilo se i na operativnoj razini, pa je tako kroz izgradnju kapaciteta obučeno više od 150 službenika zaduženih za provedbu zakona, počevši od policijskih djelatnika, preko tržišnih inspektora pa do carinika. Važno je za naglasiti i kako je više od 40 zaposlenika Instituta za intelektualno vlasništvo završilo različite obuke, od kojih je njih 5 osposobljeno pružati usluge IP preddijagnostike. Tijekom trajanja projekta javnost je upoznata s tematikom zaštite intelektualnog vlasništva, a uz ostalo, organizirani su seminari, medijski istupi i javni događaji u cilju povećanja razumijevanja pravima intelektualnog vlasništva među svim zainteresiranim stranama, kao i građanima BiH. Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, tom je prilikom rekao da je podrška EU projekta bila iznimno značajna. Podsjetio je kako je realizacija projekta došla kao posljedica činjenice da je oblast intelektualnog vlasništva bila dosta dobro uređena i do sada, pa je i Izaslanstvo EU-a prepoznalo da bi bilo dobro ovu dinamičnu oblast dodatno unaprijediti.

- Mi smo postali korisnici projekta koji vodi međunarodni konzorcij, gdje je zapravo cilj harmoniziranje kompletne zakonske regulative koja pokriva pravo intelektualnog vlasništva odnosno harmoniziranje s odredbama i smjernicama EU-a. Dio projekta bio je i rad na devet zakona te svim podzakonskim aktima koji proizlaze iz njih. Kada se zakoni usvoje, Bosna i Hercegovina će dobiti možda najusuglašeniji segment legislative u oblasti intelektualnog vlasništva - zaključio je i dodao da je glavni cilj bio zaštita interesa Bosne i Hercegovine te zaštita prava svih nositelja intelektualnog vlasništva u našoj zemlji.
Podizanje svijesti

O tomu koliko suradnja u realizaciji ciljeva može dovesti do izvrsnih rezultata i napretka u zaštiti intelektualnog vlasništva, govorio je Miodrag Marković, voditelj projektnog tima koji je kazao kako su ponosni na rezultate te podsjetio kako su tijekom protekle tri godine neumorno radili na uspostavi sveobuhvatnog okvira koji ne samo da usklađuje zakone Bosne i Hercegovine s EU-om već i jača institucionalne kapacitete i razumijevanje javnosti o pravima intelektualnog vlasništva.

Brojke jasno govore o ostvarenim rezultatima. Uz zakone i podzakonske akte, javni domet projekta obuhvatio je kampanje podizanja svijesti, medijske intervjue i sajamske nastupe s ukupno 678 sudionika na seminarima i događajima. Također, angažirano je više od 130 malih i srednjih poduzeća, dok je za njih 14 provedena preddijagnostika određenih oblasti iz zaštite prava intelektualnog vlasništva. Projekt je obuhvatio i distribuciju edukativnih materijala, uključujući vodiče i promotivne letke u ukupnoj tiraži od 1200 primjeraka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.