Ubrzo će zima

Blage zime smanjile potražnju za ogrjevom, cijena peleta i do 30 posto niža nego lani

Blage zime smanjile potražnju za ogrjevom, cijena peleta i do 30 posto niža nego lani
18.09.2024.
u 18:05
Cijena peleta po toni kreće se od 350 do 450 KM ovisno o proizvođaču, kvaliteti, ali i ovisno o tome imaju li tvrtke uključen prijevoz u cijenu
Pogledaj originalni članak

Ljeto je gotovo, a s obzirom na nepredvidivo vrijeme, sezona grijanja mogla bi početi i prije nego što se neki nadaju, piše Večernji list BiH. Osim spremanja zimnice, nabava ogrjeva prioritet je velikog broja kućanstava posljednjih dana. Iako je ogrjev bh. građanima i dalje ogroman financijski izdatak, pozitivno je to što su cijene ove godine ipak niže nego lanjske.

Manja potražnja

Iako su cijene nešto niže, ono što posebno zabrinjava proizvođače i distributere je manja potražnja. Za sedam mjeseci ove godine plasirano je gotovo 50 posto manje robe u odnosu na isto razdoblje lani. Cijene peleta na stranci za kupoprodaju OLX kreću se od 300 do 400 KM po toni, a najveći broj ponuđača tonu peleta nudi po cijeni od oko 350 KM. Drvo za ogrjev, kako pišu mediji, nudi se po cijeni od oko 250 KM po paleti (dimenzija palete 180 x 100 x 100), a u ponudi su hrast, bukva, cer, brijest, jasen… Jedan od najvećih domaćih distributera ogrjeva "Drvosječa" u svojoj ponudi izdvaja pelet ENplus A2 po cijeni od 367 KM po toni i bukov briket od 319 KM po toni. Ogrjevno drvo nude u većoj i manjoj paleti po cijenama od 264 ili 133 KM po paleti.

Cijena ogrjevnog drva i drvnih sortimenata na području Distrikta Brčko niža je za 10 KM po kubnom metru u odnosu na godinu prije, priopćili su nedavno za Fenu prodavači. Predstavnik tvrtke koja prodaje iscijepano ogrjevno drvo u Brčkom Mladen Đukić objasnio je kako je ove godine potražnja manja u odnosu na ponudu te se za jedan kubik ogrjevnog drva od bukve ili graba mora izdvojiti 130 KM, dok je hrast jeftiniji za deset maraka. Prema njegovim riječima, svoje proizvode uglavnom prodaju lokalnom stanovništvu, a sirovine nabavljaju u Brčkom i okružju. Također, kako je naveo, cijena peleta ove godine nešto je povoljnija te se u Brčkom zasad može naći po cijeni od 340 KM za jednu tonu. Kada je pak riječ o RS-u, proizvođači i distributeri nedavno su kazali kako je tržište prezasićeno te da su cijene niže od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Igor Andrić, tajnik Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori Republike Srpske, nedavno je za Nezavisne rekao kako se cijena peleta po toni kreće od 350 do 450 KM ovisno o proizvođaču, kvaliteti, ali i ovisno o tome imaju li tvrtke u cijenu uključen prijevoz. Iz kompanije "Drvoprodex" iz Banje Luke za isti su medij kazali da kod njih pelet, koji se prodaje na paleti teškoj tonu i 50 kilograma, stoji 466 KM s prijevozom. - Oko 20 maraka je jeftinija varijanta kada kupac dolazi samostalno po robu - kazali su iz ove tvrtke. Ističu da je zanimanje kupaca za kupnju solidno. - Na svakodnevnoj razini primamo narudžbe, ali u posljednje dvije-tri godine upravo zbog blagih zima manja je potražnja, ističu iz Drvoprodexa i dodaju da kupci dokupljuju pelet te da ne kupuju velike količine. - Što se tiče cijena peleta, paleta koja sada košta 466 maraka u jednom razdoblju lani bila je i 609 KM - kazali su nedavno iz ove tvrtke.

Pozitivna vijest

Građani diljem BiH ovo pojeftinjenje dočekali su s velikim oduševljenjem u moru poskupljenja s kojima se gotovo svakodnevno susreću. - Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti u posljednje vrijeme definitivno. Dodatni plus je i to što je protekla zima bila poprilično "slaba", nije bilo pretjeranih minusa pa nam je ostalo drva i za ovu sezonu grijanja. Prva pošiljka drva stigla mi je već sredinom svibnja ove godine, a poslije sam dokupio još nekoliko metara - priča nam sugovornik, dodajući da su ovogodišnje cijene donijele veliko olakšanje svim građanima koji su morali nabaviti veće količine ogrjeva.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.