Oprez!

Bolnica u BiH puna pacijenata otrovanih gljivama

Foto: Ilustracija
Bolnica u BiH puna pacijenata otrovanih gljivama
18.10.2024.
u 17:57
Radilo se, dodala je dr. Porobić-Jahić, o lakšim do srednje teškim slučajevima
Pogledaj originalni članak

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u posljednjih sedam dana bilježi veliko povećanje pacijenata koji su se otrovali gljivama. Ovakvo nešto, kažu iz ove klinike, nije uobičajeno za ovo doba godine te pozivaju na oprez jer posljedice trovanja mogu biti teške, pa čak i izazvati smrt.Prethodnog vikenda dogodio se nagli rast broja slučajeva, pa smo od prošlog petka do srijede imali ukupno 26 pacijenata s trovanjem gljivama. Od toga su četiri pacijenta bila hospitalizirana, a ostali su bili zadržani u dnevnoj bolnici, gdje tretman, među ostalim, podrazumijeva ispiranja želuca i debelog crijeva - kazala je infektologinja doc. dr. Humera Porobić-Jahić, šefica Odjela za CNS infekcije, za Faktor.

Radilo se, dodala je dr. Porobić-Jahić, o lakšim do srednje teškim slučajevima koji su podrazumijevali trovanje gljivama srednje latencije.

Simptomi su se javljali od jednog do četiri sata od ingestije gljiva. To su gastro-intestinalne tegobe, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. Imali smo i određen broj slučajeva muskarinskog sindroma, gdje su pacijenti patili od halucinacija, pospanosti, imali sužene zjenice, usporen rad srca, hipotenziju, pojačano znojenje i lučenje pljuvačke. Pacijenti su bili agresivni, agitirani, komatozni, imali halucinacije i grčenje mišića. Sada je takav pacijent otpušten kući i potpuno je oporavljen - navela je dr. Porobić-Jahić.

Najteži oblik trovanja događa se uslijed konzumacije gljiva roda amanita, poput zelene pupavke, koje može ostaviti teške posljedice.

Pri trovanju amanitom događa se faloidni sindrom, kojeg se svi bojimo, jer može doći do potpunog oštećenja jetre i bubrega. Srećom, takvih slučajeva ove godine nismo imali - dodala je dr. Porobić-Jahić.

Iako se simptomi nakon konzumacije gljiva najčešće javljaju u prva četiri sata, inkubacija može trajati čak i dulje od 20 dana.

Liječnici poručuju da se izbjegava kupnja gljiva iz neprovjerenih izvora i na "divljim tržnicama", nego u prodavaonicama gdje se prodaju gljive poput šampinjona i bukovača.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.