unaprjeđenje suradnje

Bošnjak na Ministarskom sastanku zapadnog Balkana: Jačanje suradnje u obrazovanju, inovacijama i kulturi

Bošnjak na Ministarskom sastanku zapadnog Balkana: Jačanje suradnje u obrazovanju, inovacijama i kulturi
30.09.2024.
u 16:09
Posebna pažnja bit će posvećena razvoju sinergije između obrazovnih institucija i industrije s ciljem promidžbe zapošljivosti i održivog razvoja, kao i jačanju kreativnih industrija i kulturne raznolikosti na zapadnom Balkanu
Pogledaj originalni članak

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sudjelovala je na Ministarskom sastanku Platforme zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci, istraživanju, inovacijama i kulturi, koji se održava od 29. rujna do 1. listopada u Skoplju, Sjeverna Makedonija. 

Ovaj sastanak, koji okuplja ministre iz zemalja zapadnog Balkana, posvećen je ključnim temama regionalne suradnje u područjima obrazovanja, inovacija i kulture, a sve s ciljem jačanja veza s Europskom unijom i promicanja održivog razvoja. Sastanak je otvorila Iliana Ivanova, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, a kroz tri dana diskusije sudionici će razmijeniti ideje i iskustva o važnosti sinergije između obrazovanja i inovacija, promicanja kulturne raznolikosti i unaprjeđenja suradnje s EU u ovim sektorima. 

 Ministrica Bošnjak obratila se prvog dana rada Ministarske konferencije i tom prigodom naglasila potencijal Bosne i Hercegovine u području inovacija, posebice u sektorima kao što su informacijske tehnologije, održiva energija i poljoprivreda. Istaknula je važnost povezivanja obrazovnih institucija s industrijom radi stvaranja sinergije između obrazovanja i inovacija. 

- Kako bismo razvili sinergiju između obrazovanja i inovacija, potrebna su nam dva ključna elementa: suradnja i prilagodljivost. Obrazovne institucije moraju uspostaviti čvrste veze s poduzećima i organizacijama, dok obrazovni sustav mora biti spreman za brze promjene na tržištu rada i tehnologije -  istaknula je ministrica Bošnjak. 

Sastanak je počeo 29. rujna prezentacijom izvješća Glavnog ravnateljstva za istraživanje i inovacije Europske komisije, dok su naredni dani posvećeni diskusijama o obrazovanju, obuci, istraživanju, inovacijama i kulturi. Posebna pažnja bit će posvećena razvoju sinergije između obrazovnih institucija i industrije s ciljem promidžbe zapošljivosti i održivog razvoja, kao i jačanju kreativnih industrija i kulturne raznolikosti na zapadnom Balkanu. 

Bosna i Hercegovina, s nekoliko uspješnih projekata unutar Erasmus+ programa, nastoji kroz suradnju s EU i regionalnim partnerima dodatno unaprijediti ove sektore te doprinijeti jačanju inovativnog kapaciteta i kulturnog identiteta regije. 

Ministarski sastanak završava 1. listopada, a očekuje se da će donijeti konkretne preporuke za unaprjeđenje suradnje u području obrazovanja, istraživanja, inovacija i kulture u regiji zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.