Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak poziva na promjene

BiH mora povezati gospodarstvo i u sve škole uvesti STEM predmete, digitalizirati svoje obrazovanje

25.08.2024.
u 15:21

Ni tragični rezultati PISA testa od prije pet godina nisu bili dovoljno "poticajni" kako bi obrazovne vlasti na svim razinama počele reforme u obrazovanju, ponajprije nastavnih planova i programa, osim tek nekih rijetkih iznimki. Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, čije Ministarstvo ima tek koordinirajuću ulogu, ističe kako se u ovoj oblasti mora hitno početi s reformama, ali da se radi o sveobuhvatnom i dugoročnom poslu.

- Definitivno postoji nemali broj izazova s kojima se suočavamo, a odnose se, prije svega, na dosezanje načela i standarda Europske unije u pogledu kvalitete i financiranja obrazovanja. Konkretno, potrebno je modernizirati nastavne planove i programe kako bi bili u skladu sa suvremenim potrebama tržišta rada.

14 ministarstava

Suvremeni obrazovni sustavi povezani su s gospodarskim sektorom i potiču kritičko razmišljanje, kreativnost i inovativnost. Umjesto memoriranja činjenica, učenici bi trebali biti ohrabreni razvijati analitičke vještine, rješavati probleme i raditi na projektima koji im omogućavaju primjenu stečenih znanja u praksi - smatra ministrica Bošnjak.

Dodaje kako takav pristup obrazovanju može pomoći učenicima da postanu prilagodljivi i sposobni kako bi se suočili s izazovima.

- To svakako uključuje uvođenje više STEM predmeta (znanost -tehnologija, inženjerstvo i matematika), kao i integraciju digitalnih vještina u obrazovne procese. Također, potrebno je poboljšati kvalitetu nastavnog kadra kroz kontinuiranu profesionalnu obuku i usavršavanje kako bi uz adekvatne plaće i infrastrukturu, koristeći suvremene metode podučavanja, bili posvećeni i motivirani u svom radu - navodi.

Dodaje kako je u BiH ovo pitanje jako složeno jer postoji veći broj agencija na više razina koje se bave ovim pitanjima. Čak je 14 nadležnih ministarstava obrazovanja, zatim tu je Odjel za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine i tri agencije na državnoj razini: Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete i Centar za informiranje i priznavanje dokumenata u području visokog obrazovanja. Ministarstvo na državnoj razini nastoji koordinirati sve te agencije i ministarstva.

- Mnogo je izazova na koje trebamo odgovoriti, ali činjenica je da bez suradnje i sinergije svih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini nije moguće imati pozitivne rezultate. Nakon dugo vremena, uz suglasnost nadležnih ministarstava, pokrenuli smo i aktivnosti na razvoju okvira kvalifikacija u Bosni i Hercegovini, kao i na mnogo drugih strateških dokumenata koje od nas traži Europska unija i koji će nas približiti europskom obrazovnom prostoru. Provode se i aktivnosti na izradi akcijskog plana za obrazovanje u Bosni i Hercegovini koji će obuhvatiti predškolsko, osnovno, srednje, tehničko i stručno obrazovanje i obuku (TVET), uključujući cjeloživotno učenje i visoko obrazovanje - navodi ministrica Bošnjak za Večernji list.

Dodaje kako bi se u tome dokumentu trebali odrediti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni prioriteti za ulaganje i unaprjeđenje kvalitete obrazovanja u razdoblju od predstojećih deset godina.

Suradnja s drugim državama

S time planira se raditi i na novom dokumentu strateškog tipa za obrazovanje odraslih, kao i revizija dokumenta koji se odnose na predškolski odgoj i obrazovanje. U suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima Ministarstvo nastoji pomoći obrazovnim vlastima da se provedu projekti koji se financiraju iz Europske unije, ponajprije IPA-e i drugih projekata.

- Aktivno smo uključeni u sve aktivnosti koje se odnose na proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, sudjelujemo u brojnim radnim skupinama (kao što su strukovno obrazovanje i obuka, zelena tranzicija, digitalizacija, visoko obrazovanje), a članica smo brojnih platformi u okviru ERASMUS+ programa: EQF (Europski kvalifikacijski okvir), Europass, Euroguidance, Euridyce - dodaje državna ministrica.

Jako važnim u toj oblasti ocijenila je pripremu niza sporazuma o suradnji u području obrazovanja s drugim državama, čime se jača međunarodna pozicija i suradnja BiH u području obrazovanja. Njezino Ministarstvo uključilo se i u proces povezan s PISA testiranjem kako bi dobili jasniji uvid u stanje obrazovanja u BiH u odnosu na globalne standarde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije