don Željko Majić

Caritas Mostar počinje pružati kućnu skrb za stare i nemoćne, svaki dan skrbe za oko 500 ljudi

Caritas Mostar počinje pružati kućnu skrb za stare i nemoćne, svaki dan skrbe za oko 500 ljudi
18.01.2020.
u 10:15
Situacija u društvu se ne popravlja nego će nam trebati sve više i više ovakvih ustanova - upozorio je don Majić, dodavši kako mostarski Caritas svakodnevno skrbi za oko pet stotina ljudi.
Pogledaj originalni članak

Od ponedjeljka, 20. siječnja, Caritas Mostar počet će pružati uslugu kućne skrbi za stare i nemoćne osobe u okviru koje će biti osigurana medicinska njega u obiteljskim domovima, kao i usluge pospremanja, dostave hrane, higijenskih potrepština i lijekova, kazao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić.

- Naš tim sastavljen od medicinske sestre i njegovateljice, prema prijavama i pozivima krenut će u kuće, stanove i gdje god se nalazili ljudi kojima je potrebna pomoć. Medicinska sestra njegovat će i voditi brigu o samoj osobi, a njegovateljica će se za to vrijeme pozabaviti kućom, prehranom i drugim potrebama. Ne možemo preuzeti svakodnevnu brigu za te osobe, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći u onom karitativnom dijelu - kazao je don Majić.

Za potrebe kućne skrbi mostarski Caritas nedavno je dobio i novo sanitetsko vozilo.

- Sanitetsko vozilo donacija je vlasnika salona vozila MRM Ljubuški-Mostar Miroslava Rupčića, koji je prepoznao naše djelovanje i pomoću tog vozila naše korisnike moći ćemo prevoziti ne gledajući jesu li u određenom trenutku vozila hitne službe ili doma zdravlja slobodna - istaknuo je don Majić.

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan sa sjedištem u Mostaru može se pohvaliti velikim brojem projekata i ustanova socijalnog, karitativnog, edukativnog i medicinskog karaktera.

- Po opsegu djelovanja i kontaktu s ljudima i korisnicima izdvojio bih Rehabilitacijski centar "Sveta obitelj" Mostar koji svojim korisnicima, među kojima su i djeca i adolescenti, nudi razne edukacijsko-rehabilitacijske, kreativne i druge sadržaje. Tu je i Centar za radno osposobljavanje osoba s poteškoćama u razvoju "Nazaret" koji ima 19 korisnika, a to je ujedno i najstarija ustanova te vrste na području Hercegovine. U Čapljini imamo Centar za stare i iznemogle osobe s hospicijem "Betanija" čiji smo kapacitet proširili s 30 na 70 kreveta - naveo je don Majić.

Caritas hercegovačkih biskupija aktivan je i u obrazovno-odgojnom procesu te je osnivač Dječjeg vrtića "Sveti Josip" Mostar, Centra za djecu, mlade i obitelji "SPES" i Ustanove za obrazovanje odraslih "Emaus".

- Broj osoba kojima je Caritas Mostar u protekloj godini osigurao neki vid pomoći, nažalost, nije manji u odnosu na ranije godine. Kažem nažalost zato što se situacija u društvu ne popravlja nego će nam trebati sve više i više ovakvih ustanova - upozorio je don Majić, dodavši kako mostarski Caritas svakodnevno skrbi za oko pet stotina ljudi.

Sav taj rad iziskuje nemala novčana sredstva, a u najvećoj mjeri Caritas se, kako kaže ravnatelj, financira "iz dobrote srca".

- Uvijek nam nedostaje sredstava, ali moram kazati kako ima i odziva pojedinih civilnih ustanova i razina, od općinske do županijske, ali problem je strukturalni jer nas zakon ne prepoznaje. Srećom, dolaze nam darovi, donacije i pomoć u raznim oblicima i na tome smo zahvalni. Ipak, apeliram da nas se i zakonodavno prepozna te da učinimo sve kako bi ovakvoj karitativnoj ustanovi omogućili da djeluje jer ona rasterećuje i civilni sektor i društvenu zajednicu, preuzima na sebe brigu oko osoba koje su članovi ove zajednice, građani ovog grada i županije. Općinska i županijska razina nas nastoje pratiti, ali bih volio kada bi nas i više razine vlasti prepoznale - istaknuo je.

Socijalno stanje društva na području Bosne i Hercegovine, po njegovim riječima, ne poboljšava se, nego je iz dana u dan sve teže.

- To nam pokazuju i razne statistike. Smrtnost je veća od nataliteta, svjedočimo i odlasku s ovih područja, ostaje nam sve starije stanovništvo kojemu će biti potrebno sve više karitativne pomoći, a to nije ono što je ljudski život i dostojanstvo ljudskog života. Volio bih da je drugačije, ali danas je situacija vrlo, vrlo teška - kazao je Majić.

On se osvrnuo i na promociju volonterskog rada bez kojeg je karitativno djelovanje nezamislivo.

- Kroz zadnje dvije godine, zahvaljujući donatorima izvana, provodili smo projekt osnaživanja župnih Caritasa kroz koji je Caritasova koordinatorica uspostavljala kontakte s pojedinim župama, obavljala edukaciju i zahvaljujući tome napravljena je velika mreža volontera. Naš SPES trenutno ima oko 50 volontera, a mi ćemo i dalje nastaviti promovirati volontarijat, organizirati i teoretske i praktične edukacije o volontiranju - kazao je Majić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.