Kada cvijet odvojite od njegova korijena, on prestane dobivati hranjive tvari te postaje podložan brzom truljenju. Kako biste produljili rok trajanja omiljenog cvijeća, slijedite savjete iskusnih cvjećara.
- Kako bi vaše cvijeće što dulje trajalo u vazi, potrebno ga je što prije nakon branja staviti u vodu.
- Dobro operite vazu ili drugu posudu u koju mislite staviti cvijeće. Iako se čini razumljivo, važno je da vaza bude čista i bez bakterija i gljivica.
- Bolje je staviti cvijeće u mlaku nego u hladnu vodu, najbolje je da temperatura bude oko 43 stupnja.
- Nahranite cvijeće posebnim praškom koji će ga držati na životu te spriječiti razvoj mikroba. - Obično sadrži malo izbjeljivača koji djeluje kao dezinficijens i limunske kiseline da smanji pH vode i udio šećera u njoj.
- Redovito podrezujte cvijeće pod kutom od 45 stupnjeva kako bi se voda mogla dobro apsorbirati te kako bi se mjehurići zraka iz peteljke smanjili na minimum. - Možete ga i našpricati lakom za kosu. Izvadite ga iz vaze i lagano popršćite latice. Ostavite da stoji naopako da se dobro osuši. Nemojte kidati lišće jer biljka preko njega fotosintezom skuplja energiju.
- Cvijeće će dulje ostati svježe držite li ga dalje od voća. Etilen iz voća utječe na brže sazrijevanje, a što brže cvijeta, brže će i uvenuti.
- Ako odlazite od kuće i neće vas biti neko vrijeme, možete cvijeće staviti u hladnjak. To će mu produljiti život gotovo dvostruko.•