Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Konjic

Danas izbori u četiri poplavljene općine, Jablanica još čeka

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
lokalni izbori u BiH
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
lokalni izbori u bih
20.10.2024.
u 07:00
Izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta u tim općinama, od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača
Pogledaj originalni članak

Dva tjedna nakon što su lokalni izbori provedeni u većem dijelu BiH, danas će se održati i u četiri sredine u kojima su bili odgođeni. Jedina općina koja ni danas neće imati izbore je Jablanica, u kojoj se još nisu stekli uvjeti za normaliziranje života. Poplave su postale posebno iskušenje u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici i Konjicu, gdje su ranije izbori odgođeni.

U Kiseljaku se bitka za mjesto načelnika vodi između nekoliko značajnih kandidata. Za Općinsko vijeće priča je nešto složenija i slojevitija. Tamošnje Vijeće, naime, ima 23 vijećnika. Za ulazak u Vijeće, odnosno u izbornoj utrci su predstavnici SDA, Hrvatskog pokreta za Kiseljak, koji pak čine HS, HSP HB i BiH, HDZ 1990. te koalicija "trojka". U izbornoj utrci još su HDZ BiH te Demokratska fronta, stranke koje su na utvrđivanju redoslijeda na glasačkim listićima bile pri dnu. 

U Kreševu je situacija drastično različita, samo je jedan kandidat za načelnika općine. Tamošnje Općinsko vijeće ima 15 vijećnika i ovi su izbori također jako važni. U ovoj općini politička scena podijeljena je između nekoliko stranaka, uključujući SDA, SDP i HDZ BiH odnosno HDZ 1990. Izbori u ovoj općini također su u svojevrsnoj sjeni posljednjih poplava i prirodne katastrofe koja je nanijela velike štete u kućanstvima, infrastrukturi i gospodarstvu.

Kada je u pitanju Fojnica, na izborima za načelnika je neoliko kandidata. Za tamošnje Općinsko vijeće natječu se kandidati Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije, zatim Hrvatske demokratske zajednice, Naše stranke i DF-a, što dodatno povećava složenost političkih odnosa.

U Konjicu, u kojemu je pet osoba poginulo u poplavama, tri su načelnička kandidata. Stranke koje se bore za Općinsko vijeće uključuju SDA, SDP, SBiH, NiP, HDZ BiH i DF.

Valja reći kako će se odgođeni izbori provesti na 118 biračkih mjesta u tim općinama, od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača. SIP je napravio i iznimke pa će na izborima moći glasovati čak i osobe kojima su u elementarnoj nepogodi uništene osobne isprave, tako što svoje biračko pravo mogu iskoristiti uz predočenje obrasca osobne iskaznice s fotografijom izdanoga od MUP-a. Neevakuirani birači svoje će pravo ostvariti putem 6 mobilnih timova. To se odnosi na biračka mjesta Jasenik, Džanići i Gornje Višnjevice.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.