protiv COVID-19

Danska donira 2 milijuna cjepiva za Albaniju, BiH, Kosovo i Sjevernu Makedoniju

Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Danska donira 2 milijuna cjepiva za Albaniju, BiH, Kosovo i Sjevernu Makedoniju
02.07.2021.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Danska Vlada je namjenila jedan milijun doza cjepiva (po 250.000 doza) kao donaciju za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Uz to, Vlada je namjenila jedan milijun doza cjepiva AstraZeneca za međunarodni mehanizam za distribuciju cjepiva “COVAX”.

U trenutnoj epidemiološkoj situaciji, danske zdravstvene vlasti su uključile cjepivo proizvođač AstraZeneca kao opcijsku. Kako je potražnja za ovim cjepivom veoma ograničena, danske vlasti su odlučile podijeliti poručene količine cjepiva AstraZeneca sa zemljama koje ih trebaju.

Donacije zemljama na Zapadnom Balkanu će sadržati doze cjepiva AstraZeneca, koje je Danska poručila i platila, ali koje još nisu isporučene. Trenutno se radi na tome da se donacije realiziraju narednim mjesecima.

Ministar vanjskih poslova Danske, Jepe Kofod, izjavio je:- Naši susjedi na Balkanu imaju značajan manjak cjepiva što istovremeno opterećuje pojedinačne zajednice i povećava rizik novih žarišta koja se mogu pojaviti i proširiti. Zato mi je drago što možemo
uskočiti i pomoći našim bliskim partnerima ovim apsolutno neophodnim oružjem protiv pandemije, odnosno cjepivima. Zapadni Balkan je dio našeg neposrednog susjedstva i imamo snažan zajednički interes da se držimo zajedno – također i u pandemiji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Jero
Jero
20:04 02.07.2021.

Sirotinjo i Bogu si teška.